Világgazdaság

Változik a homeopátiás szerek kiváltása

A hónap közepétől a homeopátiás gyógyszer mellé tájékoztatót is kell adnia a patikusnak a gyógyszer kiváltásakor.

Március közepétől megváltozik a homeopátiás szerek gyógyszertári kiszolgálása – közölte a Világgazdasággal Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke. A patikában a termék mellé tájékoztatót kell adnia a gyógyszerésznek, amelynek tartalmaznia kell egyebek között, hogy „a homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt. A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, és ha a beteg tünetei súlyosbodnak, arról tájékoztassa orvosát, gyógyszerészét.”

A tájékoztató szövegre Hankó Zoltán szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a gyógyszerészszakma, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület és a gyógyszergyártók is rábólintottak. A MGYK megállapodott az ágazatban dolgozó hat-hét gyógyszertári rendszergazdával, hogy fejlesztik és frissítik a patikai szoftvereket március közepéig. Hankó Zoltán hozzátette, hogy a szövegtől valamennyire eltérhetnek a patikák. Az egyik megoldás, hogy a homeopátiás gyógyszer kiszolgálásakor a blokkon szerepeljen a tájékoztató szöveg, de a gyógyszertár más módszert is választhat az ajánlásban szereplő írásos tájékoztató átadására.

A homeopátiás készítményeket használók aránya országonként változó, Magyarországon a lakosság 2–4 százaléka használt már homeopátiás gyógyszert – derül ki a Homeopátiás és Antropozofikus Orvosi Termékek Európai Szövetségének adataiból. Belgiumban, Litvániában és Svájcban a lakosság 7–10 százaléka vásárol homeopátiás terméket a patikákban, Ausztriában, Franciaországban és Németországban az arány eléri a 11–13 százalékot.

A homeopátiás gyógyszereket gyártó, franciaországi székhelyű Boiron nettó árbevétele 2016 és 2018 között 1,021 milliárd forintról 993,4 millióra csökkent – közölte a cég a Világgazdasággal. A betegek általában 800–1800 forint közötti összeget fizetnek egy termékért.

„1991 óta körülbelül háromezer magyar orvos vett részt homeopátiás képzésben” – mondta lapunknak Radnai Andrea, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület elnöke. A homeopátiás gyógyszerek termelői áron számítva megközelítőleg a teljes hazai gyógyszerpiac 0,32 százalékát teszik ki. A homeopátia népszerű, a megkérdezettek 57 százaléka bízik benne, akár kiegészítő kezelésként, akár önállóan alkalmazva. Ezt támasztja alá a homeopátiás gyógyszereket szedők aránya is: a válaszadók 64,6 százaléka használt már legalább egyszer vagy többször valamilyen homeopátiás terméket – derül ki a Boiron és a Forecast Marketingkutató Kft. tavaly decemberi reprezentatív kutatásából.

A világon csaknem félmilliárd, az Európai Unióban több tízmillió ember, hazánkban a lakosság fele használt már alkalomszerűen valamilyen homeopátiás készítményt, több százezer ember pedig rendszeresen szed ilyen szereket. Piaci adatok szerint Európában a homeopátiás gyógyszerekre évente több mint egymilliárd eurót költ a lakosság.

Ezek is érdekelhetik
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!