Világgazdaság

Tizenkét új terápia érhető el

Koncsek Rita | Májustól újabb 12 terápia érhető el a betegek számára abból a 29 gyógyszerből, amelyet tavaly októberben fogadott be a támogatott készítmények körébe a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK). Tavaly a NEAK több mint 25 milliárd forint dotációt nyújtott egyedi méltányosságból, 2017-ben az erre fordított összeg 6,9 milliárd forinttal volt alacsonyabb – közölték a Világgazdasággal. Az újonnan befogadott 29 gyógyszerből 17 no-

vember óta hozzáférhető egyedi méltányossági engedély nélkül is, több ezer beteg kapott kezelést ezekkel az új készítményekkel – írta a NEAK.

2018-ban egyébként több mint 17 ezer méltányossági kérelem érkezett az egészségbiztosítóhoz. Tavaly a betegek közül 14,6 ezren megkapták az igényelt terápiát, és 753 esetben nem tartotta indokoltnak a kezelést a NEAK. Az elmúlt három évben 4600-zal nőtt azoknak a betegeknek a száma, akik egyedi elbírálással jutottak hozzá a gyógyszereikhez.

„A betegek érdekében érdemi előrelépés látszik, ugyanakkor a hat hónapig tartó helyben járás ráirányítja a figyelmet a hazai gyógyszerbefogadási rendszer anomáliáira” – mondta a Világgazdaságnak Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) igazgatója. Hozzátette: nem elegendők az átmeneti, tűzoltásszerű eseti beavatkozások, hanem érdemi és konkrét kormányzati intézkedésekre van szükség a támogatási rendszer fenntarthatóságának megteremtésére.

A NEAK egyetért azzal, hogy szükség van a befogadási rendszer felülvizsgálatára – mondták lapunknak. Elsősorban annak érdekében van szükség változtatásra, hogy csak azok a készítmények kerülhessenek a támogatási rendszerbe, amelyek bizonyítottan a legtöbb egészségnyereséggel járnak a betegek számára. Ha egy újonnan törzskönyvezett készítmény ára megegyezik a már támogatott készítmény árával, akkor automatikusan bekerülhet a támogatási rendszerbe. A gyártók azonban a legtöbb esetben nem tudják igazolni készítményük költséghatékonyságát, vagyis azt, hogy a termék prémiumára arányban áll a betegek számára várható többlet-egészségnyereséggel – tette hozzá az egészségbiztosító illetékese.

Ezek is érdekelhetik
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!