Világgazdaság

Novemberben újabb tucat praxis üresedett meg

Koncsek Rita | Novemberben egy tucat újabb háziorvosi praxis és egy fogorvosi praxis üresedett meg Magyarországon. A háziorvosokból négy budapesti, a III., a VIII., a X. és a XIX. kerületben található, egy-egy üresedés Ózdon, Dunaújvárosban, Győrságon, Hevesen, Újszászon, Dunaföldváron és Rédicsen következett be. A fogorvosi praxis a Zala megyei Gelsén szűnt meg.

Országszerte 468 háziorvosi és 261 fogorvosi rendelőben nincs orvos a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint. A 729 megüresedett praxis környékén lakók persze nem maradnak ellátás nélkül – válaszolta egy írásban feltett kérdésre Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára –, ellátásukat helyettesítéssel oldják meg.

Az üres praxisok száma ismét nő az év közbeni stagnálás után: az év elején 670 praxisból hiányzott az alapellátó orvos, szeptemberben 635-ből, ennél novemberben 94-gyel többől a NEAK táblázata szerint. Az Emmi államtitkára hangsúlyozta: mindent megtesznek azért, hogy vonzóbbá tegyék az alapellátó orvosok számára a munkát. 2014 és 2019 szeptembere között például a letelepedési pályázat keretében 192 háziorvos nyert támogatást 3,1 milliárd forint értékben, és 84 alapellátásban dolgozó fogorvos 2 milliárd forinthoz jutott. Azok a szakorvosok, akik nem vizsgáztak háziorvostanból, beléphetnek a háziorvosi rendszerbe a Praxis I. és a Praxis II. pályázatokon keresztül.

Praxisjogvásárlási pályázattal 258 orvos cserélt praxisjogot összesen 1,3 milliárd forint támogatással 2015–2019 szeptembere között. A Három generációval az egészségért pályázat keretében eddig 79 nyertes pályázó kezdte el 50–80 millió forint vissza nem térítendő támogatásból kialakítani az alapellátásban azt a programot, amely a lakosság egészségi állapotának javítását célozza meg. Ezt a februári pályázatot októberben is meghirdették, így a két tenderrel már csaknem 11 milliárd forint jut az alapellátó orvosok támogatásra – tette hozzá Rétvári Bence.

A NEAK adatai szerint a finanszírozási szerződés keretében novemberben 14 fogorvosi praxis szűnt meg, emiatt több mint 48 ezer beteget az alapellátásban helyettesítő fogorvosoknak kell ellátniuk.

Az alapellátó orvosok az idén

11

milliárd forintra

pályázhattak

háziorvosok praxis fogorvosok Emmi Rétvári Bence
Ezek is érdekelhetik