Világgazdaság

Megugrott a patikák forgalma

Sokan több hónapra előre bespájzoltak gyógyszerekből a koronavírus miatti kijárási korlátozásokra reagálva. Márciusban csak vényköteles termékekért hatvanmilliárd forintot hagytak a patikákban.

A magyarországi patikákban az idén márciusban mintegy 60 milliárd forint értékben váltottak ki támogatott, vényköteles gyógyszereket, míg az elmúlt másfél évben a havi átlagos forgalom 45 milliárd forint körül mozgott – derül ki a Benu Magyarország Zrt. és a Hiflylabs Zrt. kutatásából.

A márciusi forgalom 30,5 százalékkal haladja meg a februárit, és még nagyobb mértékben az előző év azonos időszakáét. A vényköteles forgalom növekedése azért is különleges, mert ezeket a termékeket a lakosság csak orvosi közreműködéssel tudja beszerezni, a vásárlások megemelkedett száma tehát távolról sem nevezhető indokolatlannak. Az adatok szerint márciusban nagyon sokan a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása miatt bevezetett korlátozó intézkedések hatására váltottak ki egyszerre többhavi gyógyszert.

A legnagyobb növekedés az anyagcserét befolyásoló készítmények esetén tapasztalható, ilyenek az inzulinkészítmények és a savlekötők. Hasonlóan emelkedett a légzőrendszerre ható gyógyszerek forgalma, ezek többek között az asztma kezelését segítik, de kiemelkedő volt a vérnyomáscsökkentők és a koleszterincsökkentők forgalma is, az értékesítésük mértéke több mint 40 százalékkal nőtt.

Néhány konkrét termék forgalma több mint a kétszeresére erősödött, de e bővülés hátterében általában a készlettel, a termékhelyettesítéssel összefüggő technikai hatások, és nem a járvány okozta fogyasztásváltozás áll. Ám a technikai hatásokat nem számítva is voltak olyan készítmények, amelyeknek a forgalma több mint 50 százalékkal emelkedett. Ilyenek egyes vényköteles D-vitamin-készítmények és vérnyomáscsökkentők.

A Benu Magyarország Zrt. adatai szerint a nem vényköteles gyógyszerek forgalma is erősen bővült tavasszal. „Kimagasló növekedést tapasztaltunk a fájdalom- és lázcsillapítók, vitaminok és torokfertőtlenítők forgalmában, ám a növekedés ideiglenesnek mondható. Az áprilisi adatok már visszaesést mutatnak, ami alátámasztja, hogy sokan több hónapra előre vásároltak vényköteles és nem vényköteles gyógyszereket” – mondta Zlinszky János, a Benu Magyarország Zrt. vezérigazgatója.

A forgalmi adatok a régiók szintjén erősen eltérnek. Bár a vényköteles készítmények forgalma minden megyében nagyot nőtt, de míg Somogy megyében „csupán” 26 százalékkal, addig Pest megyében több mint 36 százalékkal. Érdekesség, hogy a budapesti növekedés is alacsonynak számít a 27 százalékos értékkel, ami az agglomeráció hatásának köszönhető, hiszen az ott élők jellemzően a lakhelyükön vásároltak – mondta Virág Zsolt, a Hiflylabs Zrt. igazgatósági elnöke.

BENU Hiflylabs
Ezek is érdekelhetik