Világgazdaság

Kisebb célár, szebb jövő

Főként a Duna House-profit egyre nagyobb részét adó hitelközvetítés kockázatai miatt rontott a Concorde az ingatlancég részvényeinek célárán.

A Concorde 4500 forintról 4100-ra csökkentette a Duna House-ra vonatkozó célárát, miközben az ajánlás kedve­zően, vételre módosult. A brókerház friss elemzése szerint rövid távon az ingatlanközvetítő negatív hatásokkal számolhat a járványhelyzet miatt, ám hosszabb távon növekedhet a forgalma, ez áll az ajánlás kedvező megváltoztatása mögött. Mint írják: prognózisuk szerint idén is nőhetnek a hitelközvetítési jutalékból származó bevételek, de csak szerény mértékben, mivel a járvány hatására ez a szegmens a következő két évben nyomás alatt áll majd. Hosszabb távon viszont elsősorban a Duna House lengyel pia­cán várható nagyobb előrelépés. Azzal számolnak, hogy a leánycég saját irodáinak száma továbbra is dinamikusan nő, s 2024 végére a lengyel piacról származó EBITDA elérheti az egymil­liárd forintot is, a tavalyi hatszorosát. A Concorde elemzésében ismét megjegyzi, hogy a Duna House mostanra pénzügyi cégként is megállja a helyét, hiszen az üzemi eredmény csaknem 60 százalékát a hitelközvetítés adta az elmúlt három évben.

A közvetítő cég tegnap publikálta júniusi ingatlanpiaci barométerét. Ebből kiderült, hogy júniusban már 11 186 lakóingatlan cserélt gazdát országszerte, ami a járványhelyzet előtti szintnek megfelelő érték. Az első fél évben viszont mintegy 60 ezer ingatlantranzakció valósult meg, majdnem negyedével kevesebb, mint tavaly ilyenkor. A hitelközvetítés terén kiemelték, hogy a piac júniusban elérhette mélypontját, hiszen ekkor összesen 60-65 milliárd forintnyi jelzálogkölcsönt folyósíthattak a pénzintézetek. Ez 21-27 százalékos zuhanás 2019 júniusához képest.

concorde Duna House barométer második negyedév DH hitelközvetítés
Ezek is érdekelhetik