Világgazdaság

A legtöbb árva ötvenezer forintnál kevesebbet kap havonta

Valamivel több, mint 55 ezren jogosultak az ellátásra, az átlagos összeg 41,5 ezer forint.

Jövő januártól havi 50 ezer forintra nő az árvaellátás alsó határa, amely jelenleg 24 250 forint. Tavaly decemberben Magyarországon 55 768 árva vagy félárva gyermek után folyósítottak árvaellátást – közölte a Világgazdasággal a családokért felelős tárca nélküli miniszter, Novák Katalin hivatala. Mint a válaszban kiemelték, a nemzetközi érintettségű árvaellátás esetében az árvának a jogszerző külföldön szerzett szolgálati idejével arányosan külföldről is folyósítanak árvaellátásrészt, Magyarországon ezen esetekben az érintettek kizárólag a magyar jogszerzésük alapján kapják meg a magyar ellátásrészt.

A hazai árvaellátás nagysága ezért ezekben esetekben alacsonyabb is lehet 24 250 forintnál.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint egy évvel korábban, 2019 januárjában 58 758-an voltak jogosultak erre az ellátásra. A előtti összes ellátáson belül az árvaellátás 10 százalékot tesz ki.

Tavaly a költségvetés 29,3 milliárd forinttal tervezte a sort, és végül 29,5 milliárd forint volt az árvaellátással járó kiadás – közölte lapunkkal a hivatal –, erre az évre 28,5 milliárdot tervez a költségvetés, a 2022-re tervezett kiadást pedig majd a központi költségvetéséről szóló törvény Nyugdíjbiztosítási Alapra vonatkozó fejezete tartalmazza.

Néhány hete Novák Katalin bejelentette, hogy 2022 januárjától a mainak több mint a duplájára, 50 ezer forintra emelkedik az árvaellátás minimuma. Az általa vezetett hivataltól kapott válasz szerint jelenleg Magyarországon az árvaellátás átlagos havi nagysága 41,5 ezer forint.

A jogosultak közül 42 ezren kapnak havi 50 ezer forintnál kevesebbet. 2019-ben az árvaellátás átlagos havi nagysága 40 ezer forint volt.

Az árvaellátás a gyermek 16. életévéig jár. Ha a gyermek iskolában, szakképző intézményben vagy felsőoktatási intézményben nappali rendszerű képzésben vesz részt, akkor az árvaellátás a tanulmányok tartamára, de legfeljebb 25 éves korig adható. Ha a jogosultság megszűnése előtt a gyermek megváltozott munkaképességűvé válik, ennek tartamára az árvaellátás életkorra tekintet nélkül megilleti – közölte a hivatal.

Az árvaellátás társadalombiztosítási ellátás, nagysága az elhunyt szülő által megszerzett szolgálati időhöz és az általa az elhalálozásáig elért jövedelemhez igazodik. Összege eddig minden évben a nyugdíjszerű járulékokkal együtt nőtt.

A hivatal válasza szerint az árvaellátás nagyságának eddig sem volt, és ezután sem lesz felső határa.

Novák Katalin árvaellátás