Világgazdaság

Pánik: 30 ezer dollárig zuhant a bitcoin

Több mint háromhavi mélypontjára esett a bitcoin árfolyama tegnap. A zuhanás az egész kriptopiacot érintette. A kriptodeviza-befektetési eszközök együttes piaci tőkeértéke kétezermilliárd dollár alá esett, napközben a bitcoin 30 ezer dollár közelébe merült.

Több kedvezőtlen hír is sebeket ejtett az elmúlt napokban a árfolyamán. A negatív híráradat Tesla-vezér bejelentésével indult, amely szerint – az előzetes tervekkel szemben – mégsem lehet majd az elektromos autókért bitcoinnal fizetni. Musk kriptodeviza-vagyonának értékesítését is kilátásba helyezte, bár később cáfolta, hogy bitcoint adott volna el. Addig kivár – mondta –, amíg a tranzakció zöldebb, azaz kisebb energiaigényű nem lesz. Emellett együttműködik a dogecoin fejlesztőivel, hogy csökkentsék a bányászat energiafogyasztását.

A bejelentések lavinát indítottak el a legnagyobb kriptodeviza piacán. A zuhanást gyorsította, hogy a kínai hatóságok megerősítették azt a rendelkezést, amely megtiltja a pénzügyi intézményeknek, hogy kriptodeviza-tranzakciókkal kapcsolatos szolgáltatásokat nyújtsanak. Kína keményvonalas hozzáállása egyébként nem újdonság. A hatóságok még 2017-ben bezárták a helyi kriptotőzsdéket, és betiltották a digitálispénz-kibocsátásokat is, amivel addig számtalan cég gyűjtött forrást. Azóta jelentősen csökkent a kínai kereskedők jelenléte a kriptopiacon.

A CoinDesk adatai szerint kedden a bitcoin több mint háromhavi mélypontjára esett, az utóbbi időben regisztrált legalacsonyabb ár 30 250 dollár volt. Ezzel több mint 50 százalékot csökkent az ára az április közepi 64 829 dolláros csúcs óta. Ugyanakkor a vezető kriptodeviza megháromszorozta az árát az elmúlt 12 hónapban.

A bitcoin magával rántotta a sokak szerint jobb fundamentumokkal rendelkező ethereumot is, a kettes számú kriptodeviza az erősödést valószínűsítő közép- és hosszú távú kilátások ellenére a május 11-én beállított 4168 dollár fölötti árfolyamcsúcsáról tegnap délutánra 2089 dollárra zuhant. Érdekesség, hogy a napokban elszakadt a mozgása a zászlóshajó bitcointól, de borítékolni lehetett, hogy a szabadesés végül átragad az ethereumra is. Nem kivétel a dogecoin sem, a hajdan viccből létrehozott kriptoeszköz május 8-án beállított 0,71 dolláros rekordjáról 40 cent környékére esett az elmúlt napokban. A kriptodevizák árfolyamának csökkenésével együtt az azok kereskedelmét lebonyolító platformok részvényei is gyengültek. A Nasdaqon forgó coinbase papírja a nyitás előtti elektronikus kereskedésben 6 százalékot gyengült, a 239 dolláros ár mélyen a 333 dolláros kibocsátási árszint alatt van.

Nagy kérdés, érdemes-e beszállni. Vijay Ayyar, a Luno kriptovaluta-tőzsde üzletfejlesztési vezetője rámutatott, hogy a kriptoeszközökre amúgy is jellemző a volatilitás, a 30-40 százalékos ingadozás sem ritka, és várható volt a korrekció a 64 ezer dolláros szint átlépése után. Emlékeztetett rá, hogy januárban is 35 százalék körüli zuhanást lehetett látni, nem is beszélve a 2017-es nagy esésekről. Úgy véli, hogy a gödör alján lehet most a bitcoin kurzusa, tegnap estére már 39 ezer dollár fölött jegyezték a legnagyobb kriptodevizát, ez alá szerinte tartósan nem megy az árfolyam. Többnyire egyetért ezzel Mike Novogratz is, a Galaxy Digital befektetési menedzsere, aki a CNBC-nek azt mondta, a bitcoin a 40 ezer és 55 ezer dollár közötti kereskedési tartományban konszolidálódik. Az intézményi befektetők is rátalálhatnak a kriptoeszközökre – tette hozzá –, de ez egy hosszabb folyamat.

Másképpen gondolkodik Mark Möbius, a veterán befektető szerint nagyon kockázatos terület az egész kriptopiac, nehéz megjósolni az árfolyamok mozgását. Azzal sem ért egyet, hogy a bitcoin az aranyat helyettesíthető menekülőeszközzé tudna válni. „Az arany egy fizikai valami, a bitcoin nem az” – foglalta össze ellenérveit a befektetési guru. Más megfigyelők további mélyrepülést várnak, ugyanis a 40 ezer dolláros ár áttörésével szerintük egy olyan technikai határ szakadt át, amely kereskedéstechnikai okokból is eladási hullámot indíthat el. A JPMorgan a CME árutőzsde, a határidős kontraktusok állása alapján arra a következtetésre jutott, hogy megindulhat a bitcoinbefektetések áthelyezése aranyalapú eszközökbe. Folyamatosan nő a hagyományos értékmentő befektetési eszközök aránya a portfóliókban – teszik hozzá a JPMorgan elemzői –, és az arany árának emelkedése is hozzájárulhat a bitcoin mélyrepüléséhez.

ethereum kripto bitcoin
Ezek is érdekelhetik