Világgazdaság

Új vezetést választott a Dunaferr

Szokatlan formában tartották meg a vasmű közgyűlését, amelyen a tulajdonos képviselője szerint visszaállították a társaság törvényes működését.

Az ISD Dunaferr Zrt.-hez tartozó dunaújvárosi Vasmű tér 1–3. alatti területen, de annak szabadtéri részén tartották meg a vasmű közgyűlését, amelyet a Székesfehérvári Törvényszék Cégbírósága hívott össze csütörtök délelőtt 10 órára. A szokatlan megoldást az diktálta, hogy a közgyűlésre érkezőket nem engedték be a vasmű területére, ahogyan korábban sem. Az épület körül már tegnap este óta nagy számban várakoztak rendőrök, de úgy tudjuk, rendbontás nem történt.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A közgyűlést a cégbíróság a többségi tulajdonos, a ciprusi Steelhold Ltd. nevében fellépők kezdeményezésére rendelte el, mert a Dunaferr jogszerűtlenül működik, a jogszerűséget pedig csak a közgyűlés állíthatja vissza. Ehhez egyebek mellett új cégvezetőt, igazgatósági és felügyelőbizottsági tagokat kellett választania, könyvvizsgálót megbíznia.

Persze ideje lenne elfogadni a társaság 2019-es éves beszámolóját is. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a cégbíróság március 21-én megállapította a Dunaferr fizetésképtelenségét, a társaság a bért hosszú hónapok óta csak két részletben tudja fizetni, a szállítói előre kérik tőle a pénzt, és hiába az acélipari konjunktúra, a termelés csak harmadgőzzel tud folyni.

A közgyűlésen visszaállítottuk a társaság törvényes működését, az arról készült dokumentumot pénteken eljuttatjuk a cégbíróságnak

– tájékoztatta a Világgazdaságot Mikó István a Steelhold képviseletében. Mint elmondta,

a közgyűlés visszahívta posztjáról a már tavaly lejárt megbízatású Jevgenyij Tanhiljevics cégvezetőt, helyére az ukrán Gladkikh Vasylt nevezte ki.

Az öttagú igazgatóság három, szintén lejárt megbízatású tagja helyét az ukrán Franz Volodymyr Habsburg Lothringen, a leningrádi születésű magyar állampolgár Gelb Sándor – a Magyar–Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara elnöke – és az orosz Oleg Olshansky veszi át. Utóbbit egyébként a korábban felkért Natalia Bashynska helyett nevezték ki, aki nem vett részt a közgyűlésen, és nem kívánt igazgatósági tag lenni.

Az ISD Dunaferr új felügyelőbizottsági tagjai az ukrán Tolstoukhov Anatolii, Molnár Pál, Győri Gábor, Hegedűs László és Eszenyi András. Az új könyvvizsgáló az Audit Coop Kft. A Dunaferr 2019-es eredményét – mivel a Dunaferrnek már nem volt könyvvizsgálója – azonban még nem lehet látni, az ezzel kapcsoalatos feladatokra az Audit Coop egy hónapot kapott.

A közgyűlésen módosították és új, egységes szerkezetbe foglalták a Dunaferr alapszabályát is. A felsorolt megbízatások 2025. december 31-ig szólnak.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Az ügy azért húzódott május 6-ig – és kérdés, hogy ezzel lezárult-e –, mert a társaság vezetése nem ismeri el, hogy a Steelhold nevében fellépők a többségi tulajdonos egészét képviselik. Okirathamisítást gyanítanak – erről sajtótájékoztatót is tartottak, amelyről lapunk is beszámolt –, és azt állítják, hogy a megbízottak valójában csak ukrán kisebbségi tulajdonosok érdekében járnak el.

A Steelhold 50 százaléka plusz két szavazata közvetve az orosz Vnyesekonombanké (VEB), a maradékon azonos arányban osztozik két ukrán üzletember, Szergej Taruta és Oleg Mktricsan. Korábban az utóbbi két üzletember részvételével alapított kelet-ukrajnai ISD ipari holding volt a Dunaferr egyedüli tulajdonosa volt, de hamar közéjük ékelődött a Steelhold, valamint további ciprusi cégek hálója, majd az ISD többségét megszerezte a VEB.

Ráadásul orosz katonai ellenőrzés alá került az ISD kelet-ukrajnai acélkombinátja Alcsevszkben – állítólag le is bombázták –, holott addig onnan érkezett továbbfeldolgozásra az acélbuga Dunaújvárosba. Így a vasmű kénytelen volt visszaállni az eredeti technológiára, azaz ismét vasércből dolgozik

– erről a társaság ügyvédje, Nagy Péter tájékoztatta nemrég a Világgazdaságot. Ő egyébként a mögötte álló cégvezetéssel – leegyszerűsítve az orosz érdekkörrel – abban látja a társaság jövőjét, hogy szorosabbra fűzi együttműködését az egyik fő szállítóval, az ausztriai bejegyzésű, de kazah hátterű Safin GmbH-val, amelynek magyarországi leánycége, a már bejegyzett Safin Donau később befektetőként is megjelenne. E koreográfia Mikó István szerint arról szól, hogy kiszerveznék a Dunaferr alól annak tevékenységét és piacát, ehhez pedig a már folyamatban lévő felszámoláson keresztül vezetne az út. Mint állítja, a Steelhold nem akarja eladni a Dunaferrt, a cél annak további működtetése.

Várható, hogy a mai közgyűlésre reagálva hamarosan közleményt ad ki az ISD Dunaferr vezetése. Amint megkaptuk, frissítjük vele írásunkat.

 

Steelhold Dunaferr Mikó István