Egy héttel meghosszabbíották a tavaszi szünidőt március 14-től az ukrajnai Kárpátalja megye oktatási intézményeiben, mert a háború közepette úgy látják, nincs itt az ideje a tanítás újra indításának - jelentette a Kárpáti Igaz szó a megyei oktatási osztály vezetőjét idézve.

Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet

A hosszabbítás oka, hogy több iskolában és óvodában a háború elől menekülők kaptak szállást, és igyekeznek a gyermekek biztonságát is szem előt tartani - mondta Marjana Maruszinec. Menedéket nyújt többek közt a ráti Szent Mihály Gyermekotthon is, ahol nehéz sorsú gyermekeket nevelnek, többek közt a vér áztatta Irpinyből, ahol ma megölték a New York Times egykori tudósítóját.

A beregszászi kistérségben már korábban döntöttek a tavaszi szünet meghosszabbításáról. A héten a megye és a kistérségek áttekintik, hogyan tovább.

Bohdan Andrijiv, Ungvár polgármestere hivatalos Facebook-oldalán közölte, hogy Kárpátalja megyeszékhelye képtelen több menekültet elszállásolni és ellátni, ezért a környező kistérségek vezetőinek közreműködését kérte a Kárpátok hágóin túlról érkező menekültáradat befogadásában - jelentette az MTI. A 115 ezres városban a menekültek száma meghaladta a 30 ezret, közülük ötezer személyt teljes egészében az önkormányzat lát el.