Ahogy arról már korábban is írtunk, a világ legnagyobb pálmaolaj-termelője, Indonézia betiltotta termék exportját április végén. 

Újabb olajárdrágulás várható, a világ legnagyobb pálmaolaj-exportőre betiltotta a kivitelt

A fogyasztó országoknak várhatóan május első felére lesz elegendő készletük.

Egy Reutersnek nyilatkozó árupiaci tanácsadó szerint a kivitel megtiltását a helyi árak ugrásszerű növekedése és a kereskedelmi visszaélések tették indokolttá.

A koronavírus-járvány előtti utolsó évben

Indonézia és Malajzia adta a világon használt pálmaolaj 85 százalékát.

E mellett a két ország mellett Afrikában és Latin-Amerikában építettek még ki ültetvényeket. A pálmaolajat elsősorban az élelmiszeriparban használják.

Fotó: KHARISMA TARIGAN

Ez a szegmens a felvevőpiac 72 százalékát adja, a kozmetikumok és tisztítószerek 18 százalékát, illetve 10 százalékból bioüzemanyag és takarmány készül.

Miért pont a pálmaolaj?

A pálmaolaj hatalmas előnye, hogy rendkívül gazdaságos a termesztése. A pálma teljes termése, a húsa és a magja is felhasználható az olaj előállítására – olvasható az Ethical Consumer oldalán.

Nagyjából tízszer olyan hatékony a feldolgozása, mint a szójababnak vagy a repcének.

Ezzel együtt a termesztése is nagyon egyszerű, a pálma nagyjából kilencszer termékenyebb, mint bármelyik másik hasonló felhasználású növény. Ráadásul kifejezetten igénytelen is, a szó jó értelmében. Sokkal kevesebb műtrágyát és növényvédő szert igényel, mint más növényfajták.

Másik előnye, hogy nagyon könnyen szállítható. Szobahőmérsékleten nagyjából szilárd halmazállapotú, vagyis ehhez nem igényel külön kezelést.

Fotó: AFP/WAHYUDI

Az élelmiszeriparban a más hasonló olajokat hidrogénezni kell, hogy megszilárduljanak a szállításhoz, viszont ezzel az eljárással transzzsírok vagy transzzsírsavak keletkeznek, amelyek emelik a koleszterinszintet.

Érdekesség, hogy évente egy átlagos ember 8 kilogramm pálmaolajat fogyaszt el   különböző élelmiszereken keresztül.

Sok esetben nem is tudjuk, hogy pálmaolajat fogyasztunk, mivel számos néven szokták feltüntetni a termékleírásokban. Nagyjából 200 különböző elnevezéssel illetik a terméket, a leggyakrabban szimplán csak növényi olajként.

2014-től a élelmiszer-összetevők listáján kötelező feltüntetni, hogy milyen típusú növényi olajat tartalmaz az adott termék.

Miben van pálmaolaj?