Ez lenne az első alkalom a 2000-es évek eleje óta, hogy az USA nagy mennyiségben vásárol kőolajat a stratégiai tartalék számára. Az Egyesült Államok Stratégiai Olajtartaléka (SPR) számít a világ legnagyobb szükséghelyzeti készletének. A minisztérium hamarosan bejelentheti a hosszútávú visszavásárlási tervet, hogy megmutassa, a tisztviselők komolyan gondolják az SPR újratöltését - írta meg a CNN. A készletet részben az ukrajnai háború miatti értékesítés merítette ki.

A feltöltés hosszabb időt fog igénybe venni, az első 60 millió hordót kiszállítására valószínűleg a következő években fog sor kerülni. 

Oil,Well,,Pump,Jack,,In,The,San,Joaquin,Valley,Of
Fotó: Shutterstock

Az SPR létfontosságú nemzetbiztonsági és gazdasági eszköz az Egyesült Államok kezében. Az USA ezzel védekezik az energiaárak megugrása ellen. Ebből a készletből bocsátottak piacra az elnökök a háborúk idején, illetve a nagyobb természeti katasztrófák után is. A készletek már az előtt is 20 éves mélyponton voltak, hogy Joe Biden bejelentette március végén, hogy hat hónap alatt rekordot jelentő 180 millió hordó olajat bocsát ki annak érdekében, hogy enyhítse az energiapiacokra nehezedő nyomást.

A várható készletfeltöltés első 60 millió hordója ennek a kibocsátásnak a visszapótlásának az első része lesz. A felvásárlás kezdetét viszont még nem lehet pontosan belőni. Ezt az aktuális piaci helyzet és a kőolaj világpiaci árának lényegeseb csökkenése fogja meghatározni.

Mivel megfontoltan és módszeresen döntünk a szükségtartalékunk lehívásáról, hasonlóan kell eljárnunk a feltöltés esetében is

— mondta Jennifer Granholm, energiaügyi miniszter.