A vártnál nagyobb mértékben csökkent októberben a Conference Board gazdaságkutató intézet amerikai gazdasági teljesítménymutatója a pénteken publikált jelentés alapján. 

Nor’easter hits New York
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az immár a nyolcadik egymás követő hónapja csökkenő index alapján az intézet a jövő év első felére áthúzódó recesszióra számít az Egyesült Államokban. 

A Conference Board Leading Economic Index (LEI) az Egyesült Államokban a várt 0,4 százaléknál nagyobb mértékben, az előző havihoz képest 0,8 százalékkal, 114,9 pontra csökkent októberben a szeptemberi 0,5 százalékos havi csökkenés után. A LEI 100 pontos kiinduló értéke a 2016-os gazdasági teljesítménynek felel meg. Az index a 2022. április és október közötti hat hónapos időszakban 3,2 százalékkal csökkent, míg az előző hat hónapban még 0,5 százalékkal emelkedett. 

Az amerikai LEI már a nyolcadik egymást követő hónapban csökkent, ami arra utal, hogy a gazdaság valószínűleg felé tart

– mondta Ataman Ozyildirim, a Conference Board vezető közgazdásza, a szervezet igazgatója. „A LEI visszaesése a fogyasztók romló kilátásait tükrözi a magas és az emelkedő kamatlábak, valamint a lakásépítés és a feldolgozóipar romló kilátásai közepette. A Conference Board előrejelzése szerint a reál-GDP növekedése 2022-ben 1,8 százalékos lesz éves szinten, és a recesszió valószínűleg az év vége körül kezdődik és 2023 közepéig tart.”