Az Egyesült Királyság kormányának exportengedélyezési adatai szerint Rishi Sunak kormánya engedélyt adott az ország tengeralattjárókat gyártó cégeinek, hogy növeljék a Tajvan számára átadható alkatrészek és technológia mértékét. Ez alapján a vállalatok eddig sosem látott, 167 millió font értékben adtak el tengeralattjárókhoz szükséges eszközöket a szigetországnak. Ez több, mint a korábbi hat évben összesen – írta meg a Reuters.

Submarine in Holy Loch
Fotó: Andrew Milligan / PA Images

Tajvan az utóbbi időben igyekszik megerősíteni a haditengerészetét, mivel egyre jobban tart Kína agresszív fellépésétől. Peking az egy Kína elve alapján saját részének tekinti Tajvant, így minden külföldi beavatkozást elítél a szigetországon. Tajpej vezetése igyekszik elérni, hogy a nemzetközi közösség önálló országként ismerje el, azonban a világ nemzeteinek nagy része tartózkodik ettől, mivel tartanak a kínai viszony megromlásától. 

A Reuters azt írta, hogy a kínai külügyminisztérium kijelentette, ha az Egyesült Királyság valóban ekkora mennyiségben értékesítette a nevezett eszközöket Tajvannak, azzal súlyosan megsértették Kína szuverenitását. A közleményükben azt is írták, hogy az ilyen akciók aláássák a békét a Tajvani-szorosban.

Felszólítjuk Nagy-Britanniát, hogy tartózkodjon Tajvan katonai támogatásától 

– olvasható a közleményben. Hivatalosan London sem ismeri el Tajvant mint szuverén országot, és diplomáciai kapcsolatokat sem tart fenn a szigettel. Ennek ellenére kereskedelmi kapcsolatok működnek a felek között, illetve egy nagy hivatalos brit nagykövetség is működik Tajpejben.

Fordulat: Putyin után Zelenszkijjel is tárgyalhat Hszi Csin-ping

A kínai elnök komolyan gondolja, hogy közvetítőként lép fel a háború befejezésének érdekében.

A brit kormányszóvivő reagált Peking felszólítására. Szerinte az említett eszközök kettős felhasználású termékek, az exportengedélyeket pedig a kormány hosszas mérlegelés után adta ki. Két, neve elhallgatását kérő brit tisztviselő azt mondta, hogy a kormány azért adott ki több engedélyt a tengeralattjáró-alkatrészekkel kapcsolatban, mivel erősen megnőtt a tajvani kereslet. Más politikusok arról beszéltek, szintén névtelenül, hogy az növelése azt jelenti, hogy Nagy-Britannia elköteleződik Tajvan mellett.

A nyilvános adatokból az derült ki, hogy a brit kormány 25 exportengedélyt adott ki 2022 első kilenc hónapjában. 

Azt nem tudni, hogy az engedélyeket mely cégek kapták meg, és hogy pontosan milyen berendezésekről van szó.

A brit stratégiai katonai cikkek exportengedélyt igénylő listájáról annyi kiderült, hogy egy cég engedélye biztosan az ML9 hadihajókhoz tartozó speciális haditengerészeti felszerelésekre, tartozékokra és alkatrészekre vonatkozik. Egy másik engedély az ML22 tengeralattjárókat érinti, ennek a típusnak a fejlesztéséhez, gyártásához, üzemeltetéséhez, telepítéséhez, karbantartásához, javításához, illetve a szoftvereihez szükséges eszközöket tartalmazza.

A brit kormány hétfőn bejelentette a védelmi kiadásainak a növelését 

annak érdekében, hogy az ország felkészülhessen a Kína és Oroszország okozta fenyegetésekre.