Közélet

Fordulat: Putyin után Zelenszkijjel is tárgyalhat Hszi Csin-ping

A kínai elnök komolyan gondolja, hogy közvetítőként lép fel a háború befejezésének érdekében.

Néhány órával azt követően, hogy nem hivatalos hírek láttak napvilágot, arról, hogy Hszi Csin-ping Kínai elnök jövő héten Moszkvába látogat, újabb fordulat állt be az ügyben. Lapértesülések szerint ugyanis a kínai elnök Vlagyimir Putyin után Volodimir Zelenszkijjel is tárgyalni fog. 

montázs
Fotó: AFP / Getty Images

A Wall Street Journal című lap szerint Hszi komolyan gondolja, hogy ő fog békét hozni a háborúzó felek között, ezért dönthet úgy, hogy mindkét elnökkel tárgyalni akar. 

Így várhatóan a moszkvai személyes találkozó után Zelenszkijjel videón keresztül tárgyal a kínai államfő. 

Szakértők szerint amennyiben erre sor kerül, az komoly fordulatot hozhat a háború menetében, hiszen Peking eddig próbált nem belekeveredni a konfliktusba semmilyen szinten, igaz, legutóbb előállt egy békejavaslattal. Ezzel kapcsolatban viszont Európa meglehetősen szkeptikus. Hszi emiatt várhatóan a moszkvai út után más európai országokba is ellátogathat. 

A kínai külügyminisztérium egyelőre nem kommentálta a híreket, de pekingi körökben már régóta tényként kezelték az utazásokat. Ezek szervezése azt követően gyorsult fel, hogy Kína a múlt héten sikeresen tető alá hozta Szaúd-Arábia és Irán újbóli megállapodását, amellyel véget ér a közel-keleti hidegháború. Ezzel sokak szerint Peking komoly bizonyosságot tett globális vezetői szerepéről, és abban bízhat Hszi, hogy az orosz–ukrán háborúban is sikerrel járhat közvetítőként.  

 

orosz-ukrán háború Zelenszkij Hszi Csin-ping Vlagyimir Putyin Moszkva
Kapcsolódó cikkek