A nemzetközi hitelminősítő közölte: az általa besorolással ellátott pénzügyi vállalatok közül 28-nak az osztályzata javult, és mindössze öt cég esetében történt osztályzati leminősítés.

In this photo illustration, the Fitch Ratings logo is
Fotó: SOPA Images

Tíz pénzügyi szolgáltató osztályzati kilátását a Fitch Ratings felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította, vagy az ennél is erőteljesebb felminősítési valószínűséget jelző pozitív figyelőlistára vette, hat cég besorolási kilátását negatívról stabilra módosította.

Ugyanebben az időszakban a hitelminősítő 13 pénzügyi vállalat kilátását rontotta negatívra, vagy vette negatív figyelőlistára.

A Fitch hangsúlyozza: a negatív akciók közül néhány az amerikai Silicon Valley Bank és a Signature Bank csődjéből, illetve a Credit Suisse-csoport akvizíciójából eredő, tovagyűrűző hatások következménye volt.

A hitelminősítő kiemeli azt is, hogy a globális pénzügyi vállalati kör osztályzati kilátásai és figyelőlistái jórészt már a koronavírus-járvány előtti szinteknek felelnek meg: a Fitch által besorolással ellátott bankok, nem banki jellegű pénzügyi intézmények és biztosítók csaknem 80 százalékának besorolási kilátása stabil.

Ez az arány a cég kimutatása szerint 2020 végén, a járvány csúcspontján nem érte el a 40 százalékot.

A negatív kilátású, illetve negatív figyelőlistás pénzügyi vállalatok aránya globális átlagban alig haladja meg a 10 százalékot, 2020 végén viszont 60 százalék felett járt a Fitch Ratings osztályzati listáján.

A globális pénzügyi szektor kilátásait más nagy londoni elemzőházak is viszonylagos derűlátással ítélik meg, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a kockázatok továbbra is jelen vannak.

Az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a Capital Economics legutóbbi tanulmánya szerint "meglehetősen valószínűtlen egy Lehman 2.0 esemény" bekövetkezte, jóllehet a hitelkondíciók mérsékelt szigorodása is nyomást gyakorolhat a gazdasági növekedésre.

A Capital Economics elemzői ezzel a Lehman Brothers amerikai óriásbank másfél évtizeddel ezelőtti összeomlására és a 2008-2009-es globális pénzügyi válság ezt követő elhatalmasodására utaltak.

A ház szerint a UBS bankcsoport által néhány hete felvásárolt Credit Suisse ügyét sem lehet elszigetelt jelenségként kezelni, különös tekintettel arra a tényre, hogy a svájci nagybankot egészséges tőke- és likviditási rátái sem tudták megmenteni, amikor a pénzintézetbe vetett befektetői bizalom elpárolgott. Ez arra késztetheti a piacot, hogy utánanézzen, mennyit is ér valójában más olyan nagybankok tőkeállománya, amelyekről szintén az a feltételezés, hogy tőkemegfelelési rátájuk egészséges - fogalmaztak tanulmányukban a Capital Economics londoni elemzői.