Tajvanon lezárultak az urnák, a TVBS tajvani hírcsatorna által közölt első részadat szerint a kormányzó Demokratikus Haladó Párt (DPP) képviselője vezet. A részeredmény 2,26 millió szavazólap feldolgozása alapján készült. Tajvanon a szavazatra jogosultak száma 19,55 millió.

Tajnan, 2024. január 12.
Laj Csing-tö tajvani alelnök, a kormányzó, függetlenségpárti Demokratikus Haladás Pártja (DPP) elnöke, elnökjelölt (k) támogatóihoz beszél kampánygyűlésén a Tajvan déli részén fekvő Tajnanban 2024. január 12-én. Tajvanon január 13-án tartanak elnök- és törvényhozási választásokat. Az elnökválasztás legesélyesebb jelöltjének Laj Csing-tö alelnököt tartják. Az ellenzéki pártok, a Kínával szorosabb kapcsolatok fenntartását pártoló Nemzeti Párt (Kuomintang), valamint a szintén a Kínával való jobb kapcsolatok kiépítéséért kampányoló Tajvani Néppárt (TPP) külön-külön jelöltet állított.
MTI/EPA/Ritchie B. Tongo
Laj Csing-te valószínűleg megnyerte a választást.
Fotó: Ritchie B. Tongo/EPA/MTI

A választásokon hárman indulnak. Egyikük Laj Csing-te, aki jelenleg az alelnöki posztot tölti be és a kormányon lévő, Demokratikus Haladó Párt (DPP) jelöltje, és akit a szakértők a legesélyesebbnek tartanak. 

Az első részeredmény szerint 854 500 szavazatot kapott. 

Legfőbb riválisa, Hou Jü-ih, a Kínával szorosabb kapcsolattartásra törekvő fő ellenzéki párt, a Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang, KMT) jelöltjére leadott szavazatok száma 736 650 ezer volt. A harmadik jelölt Ko Ven-csö a Tajvani Néppárttól. (TPP), aki 666 060 szavazatot kapott.
A TVBS január elején végzett felmérése szerint Laj Csing-te a szavazatok 38,9 százalékát, fő kihívója, Hou Jü-ih 35,8 százalékát, míg Ko Ven-csö 22,4 százalékát szerezheti meg.     

A jelenlegi elnök, Caj Jing-ven nem indulhat, miután ezt nem teszik lehetővé a helyi törvények két mandátum után.

A tajvani elnökválasztás napján a kínai hadsereg nyolc repülőgépe és hat hajója, továbbá két léggömb tűnt fel a sziget közelében – áll a tajvani védelmi minisztérium szombati közleményében.

A Kínai Népköztársaság a 23,4 millió lakosú Tajvant szakadár tartományának tekinti,

és nem fogadja el a nyolc éve kormányzó DPP azon állítását, mely szerint „Tajvan valójában már független”, és fokozta katonai tevékenységét a sziget közelében. A Tajvanért vívott háború olyan nagy költséggel járna, hogy még a fennálló helyzettel elégedetleneknek is rengeteg okuk van arra, hogy ne kockáztassák meg a konfliktust.