A tajvani elnökválasztás napján a kínai hadsereg nyolc repülőgépe és hat hajója, továbbá két léggömb tűnt fel a sziget közelében – áll a tajvani védelmi minisztérium szombati közleményében.
 

Tajpej, 2020. január 11.Szavazók a tajvani elnökválasztáson Tajpejben 2020. január 11-én.MTI/EPA/Hou Hvi Jung
Szavazók a tajvani elnökválasztáson Tajpejben 2020. január 11-én.
Fotó: Hou Hvi Jung/EPA/MTI

Az Y-8-as tengeralattjáró-elhárító repülőgép a szigettől délnyugatra keresztezte a Tajvani-szoros úgynevezett középvonalát. A léggömböket 6,1-6,7 kilométeres magasságban rögzítették: az egyik a sziget déli része felett haladt át nyugatról keletre, a másik pedig attól északra.

Hivatalos tajvani adatok szerint tavaly több mint 1700 kínai katonai repülőgépet észlelt a sziget légvédelmi azonosító zónájában (ADIZ),

ami csaknem duplája az egy évvel korábbinak.

Az ADIZ olyan, Tajvan által kijelölt terület, ahol a kormány igényt tart a légi járművek azonosítására, annak ellenére, hogy ez a zóna nem része a sziget légterének.

Tajvanon megkezdődött az elnökválasztás, amelynek a tétje, hogy miként alakult Tajpej Kína-politikája a jövőben.

A jelenlegi elnök, Caj Jing-ven nem indulhat, miután ezt nem teszik lehetővé a helyi törvények két mandátum után.

A választásokon hárman indulnak. 

  • Egyikük Laj Csing-te, aki jelenleg az alelnöki posztot tölti be és a kormányon lévő, Demokratikus Haladó Párt (DPP) jelöltje és akit a szakértők a legesélyesebbnek tartanak.
  • Legfőbb riválisa, Hou Jü-ih, a Kínával szorosabb kapcsolattartásra törekvő fő ellenzéki párt, a Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang, KMT) jelöltjeként indul a választáson. 
  • A harmadik, legkevésbé esélyes jelölt Ko Ven-csö a Tajvani Néppárttól. (TPP).

Mindhárom elnökjelölt leadta már szavazatát.

Várhatóan már szombat este eredményt hirdetnek. 

A győztest a szavazatok egyszerű többsége dönti el, nincs második forduló.

A Kínai Népköztársaság a 23,4 millió lakosú Tajvant szakadár tartományának tekinti és nem fogadja el a nyolc éve kormányzó DPP azon állítását, mely szerint „Tajvan valójában már független”, és fokozta katonai tevékenységét a sziget közelében.

A Tajvanért vívott háború olyan nagy költséggel járna, hogy még a fennálló helyzettel elégedetleneknek is rengeteg okuk van arra, hogy ne kockáztassák meg a konfliktust. 

Az Amerika-barát tajvani elnökjelöltnek áll a zászló

A felmérések szerint hatalmon marad a jelenlegi kormánypárt. A legfrissebb közvélemény-kutatások eredményei szerint az Amerika-barát Demokratikus Haladás Pártja (DPP) rekordot jelentő harmadik alkalommal nyeri meg a január 13-án tartandó tajvani elnök- és parlamenti választásokat, ami megnehezíti Hszi Csin-ping kínai elnök számára, hogy szorosabbra fonja a kapcsolatokat a szigettel.