BUX 51,420.71
-0.85%
BUMIX 4,270.44
-0.63%
CETOP20 2,303.95
-0.52%
OTP 17,595
-1.65%
KPACK 16,800
0.00%
0.00%
+3.97%
-0.51%
0.00%
ZWACK 16,700
0.00%
0.00%
ANY 1,560
-0.32%
RABA 1,380
0.00%
+1.12%
-0.48%
0.00%
+0.40%
-1.33%
+1.77%
-1.18%
+0.12%
OTT1 149.2
0.00%
+0.42%
MOL 2,434
-0.49%
+0.77%
ALTEO 1,710
-0.87%
-4.03%
+1.67%
EHEP 1,770
+5.99%
-0.41%
-2.27%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
-1.90%
-0.23%
-13.79%
0.00%
SunDell 38,800
0.00%
+2.44%
-1.33%
-3.57%
-3.41%
NUTEX 16.08
-4.17%
Forrás
RND Solutions
Zöldgazdaság

A húsfogyasztás visszaszorításával megmenthetnénk a Földet

A növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény flexitáriánus étrendre való áttérés, az élelmiszerhulladék felére csökkentése, valamint a mezőgazdasági termelés fejlesztése a három kulcslépés, hogy az emberiség fenntartható jövőt építsen ki magának 2050-re.

A Nature című tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a világ jelenlegi élelmezési rendszerének számos negatív hatása van: nagy mértékben hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, felemészti az ivóvízkészleteket és szennyezi a környezetet a túlzott nitrogén- és foszforhasználattal – írja a BBC hírportálja.

Mivel 2010 és 2050 között várhatóan növekedni fog a bolygó lakossága és az emberek jövedelme, ezért ezek a negatív hatások 50-90 százalékkal is nagyobbak lehetnek, ami már túlmutatna a bolygó „teherbíró-képességén”, hacsak az emberiség nem teszi meg a szükséges intézkedéseket – írták a tudósok.

Az Oxfordi Egyetem kutatói megállapították, hogy ennek veszélyét nem lehet csupán egyetlen változtatással elhárítani, a három kulcslépést együtt kell megtenni.

A tanulmány vezető szerzője, Marco Springmann szerint az egyik ilyen kulcslépés a növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény, a mediterránhoz hasonló étrend elsajátítása lenne.

Van, aki mediterránnak hívja, mi flexitáriánusnak. A húsok közül csak a halat fogyasztó, a tojást és tejterméket megengedő vegetáriánus és a szigorúan növényi vegán idéták helyett mi a legkonzervatívabb, húst is tartalmazú étrendet válaszottuk, de ebben is csak hetente egyszer szerepel vörös hús

– mondta a tudós.

Fotó: Pixabay

Amennyiben az emberiség erre az étrendre térne át, azzal több mint felére csökkenne a mezőgazdasági termeléssel kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége.

A kutatók szerint a mezőgazdasági termelést is át kellene alakítani. Ebbe beletartozna az emberi egészség számára fontos növények termesztése, valamint a hatékonyabb víz- és trágyafelhasználás.

A tanulmány szerint az élelmiszerhulladék felére csökkentésével további 16 százalékkal lehetne visszaszorítani a mezőgazdaság környezetre ártalmas hatásait.

Egy tízmilliárdos népesség etetése nem lehetetlen dolog, amennyiben megváltoztatjuk az étkezési és élelmiszertermelési szokásainkat

– mondta Johan Rockström, a potsdami Klímakutató Intézet munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

Fék nélkül száguldunk bolygónk pusztulása felé

Az IPCC klímakutató szervezet hétfőn tette közzé legfrissebb jelentését a globális felmelegedés 1,5 Celsius fokos emelkedésének prognosztizálható következményeiről. A helyzet szó szerint félelmetes és felettébb aggasztó.

 

Kapcsolódó cikkek