Zöldgazdaság

Visszafordíthatatlanul megváltozott a Föld tüdeje

Az Amazonas-medence hatalmas, érintetlen víz- és szénmennyiséggel rendelkezik, ami most meg fog változni, fel fog szabadulni – mondta az InfoRádiónak Bódis Pál, a WWF Magyarország erdővédelmi projektfelelőse.

Még ha nőhet is újra erdő a területen, az a fajgazdagság szempontjából már sose fogja elérni egykori méretét – mondta az InfoRádiónak Bódis Pál, a WWF Magyarország erdővédelmi projektfelelőse.

Az Infostart.hu a szakértőt idézve emlékeztet,

a dél-amerikai amazonasi esőerdő 5,5 millió négyzetkilométeres területével Magyarország hatvanszorosának felel meg, nagy része Brazília és Bolívia területén terül el.

Fotó: AFP

Erre a hétre 70-80 ezerre emelkedett a tűzesetek száma, melyek legnagyobb részben a termőföld nyerésének céljából elkövetett tudatos erdőirtás következményei.

Az amazonasi esőerdő klímájának egy szárazabb időszaka tart most, aminek köszönhetően a területek meggyújthatók. Elmondta: kutatások bizonyítják, hogy ez az óriási biomassza sosem fogja tudni ismét elérni egykori fajgazdagságát, összetettségét a nagy erdőterület-pusztítás miatt, és ez igazán nagy aggodalomra adhat okot.

Bár most a világsajtó elsősorban Dél-Amerikára fókuszál, de az erdőtüzek Közép-Afrikában és Délkelet-Ázsiában is ugyanilyen jelentős problémákat okoznak

– jegyezte meg Bódis Pál. Hozzátette: az igazi problémát nem is a tüzek jelentik, hanem az azt követő élettér-szűkülés, illetve – következő lépésként – a terület feldarabolódása, amely szétválasztja az állatvilágot.

környezetvédelem tűz Amazonasi esőerdők
Kapcsolódó cikkek