Zöldgazdaság

Korrupciós kárpótlási pénzek hullottak a brazil államok ölébe

A Reuters számításai szerint az államok szegényes környezetvédelmi költségvetése összesen legalább 140 millió reállal bővülhet.

A brazil államokhoz folyik be a Petrobras brazil olajvállalat által egy korrupciós ügy lezárása érdekében fizetett összeg jelentős része, amelyet több helyi kormány az amazóniai esőerdők védelmére fordít – írta a Reuters hírügynökség szerdán.

A Reuters számításai szerint

az államok szegényes környezetvédelmi költségvetése összesen legalább 140 millió reállal (8,3 milliárd forinttal) bővülhet.

Ezt járőrökre, terepjárókra, ellenőrző rendszerekre, a fenntartható mezőgazdaság népszerűsítésére és a helyiek oktatására, illetve szükség esetén tűzoltókra költik majd.

Roberio Nobre, Amapa állam környezetvédelmi ügynökségének vezetője rámutatott, hogy

a pénz valósággal „az ölükbe hullott”, egyáltalán nem számítottak rá.

Az erdőirtás mértéke rekordokat döntött 2019-ben Brazíliában, és a helyzet idén várhatóan tovább romlik. Eközben a szövetségi környezetvédelmi ügynökség forrásai csökkentek, és költségvetését többször visszavágták az elmúlt években.

Míg 2009-ben még 1600 munkatársa volt a terepen, számuk mára ennek kevesebb mint fele.

A féktelen pusztítás fokozódott Jair Bolsonaro brazil elnök megválasztását követően. Bolsonaro többször kikelt már a szerinte szemellenzős környezetvédelmi szabályozások ellen, amelyek a gazdasági fejlődés útjában állnak.

Fotó: Cris Faga/NurPhoto

A Petrobras állami olajvállalat állt Brazília legnagyobb, Autómosó néven elhíresült korrupciós botrányának középpontjában, amelybe több magas rangú politikus – köztük két elnök – is belekeveredett.

A 2014-ben indított eljárássorozat keretében kiderült, hogy

számos brazil óriásvállalat fizetett kenőpénzeket politikai pártoknak és befolyásos politikusoknak

üzleti és politikai előnyökért cserébe.

A Petrobras és az Egyesült Államok 2018-ban megegyezett, hogy a brazil olajvállalat kifizet 853 millió dollárt (csaknem 262 milliárd forint), cserébe pedig megszüntetik a vele szemben pénzügyi szabálytalanságok miatt indított eljárást az Egyesült Államokban.

A bírságból befolyt összegen az amerikai és a brazil hatóságok 20-80 százalékos arányban osztoznak.

A tavalyi amazóniai erdőtüzek miatti nemzetközi felzúdulást követően a brazíliai legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy a Petrobrastól befolyó pénz egy részét kiutalják az államoknak, amelyek környezetvédelmi célokat finanszírozhatnak belőle.

A legfelsőbb bíróság májusban négy államnak engedélyezte, hogy a pénzt részben vagy teljesen a koronavírus elleni küzdelemre fordítsák.

kárpótlás Brazília környezetvédelmi Petrobas korrupció
Kapcsolódó cikkek