Zöldgazdaság

Magyar segítséggel mentik meg a Fülöp-szigeteki édesvizeket

Szijjártó Péter harmincmillió dolláros magyar segítséget ajánlott fel a legnagyobb Fülöp-szigeteki tó rehabilitációjához és az ivóvízellátás fejlesztéséhez.

Harmincmillió dolláros program keretében magyar vállalatok fogják elvégezni a legnagyobb Fülöp-szigeteki tó rehabilitációját, vízminőség-javítását és mérését is, emellett pedig a délkelet-ázsiai szigetország minden régiójába szállítanak víztisztító berendezéseket, ezáltal biztosítva az ivóvízellátásukat – jelentette be csütörtökön manilai tárgyalásai után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető abban állapodott meg Manilában, hogy harmincmillió dolláros kötött segélyhitelprogram indul, amelyet magyar vállalatok hajtanak végre. A többi között a legnagyobb,

több mint 900 négyzetkilométeres Laguna-tó rehabilitációját fogják elvégezni.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a főváros, Manila közelében elterülő tó komoly szennyeződéstől szenved, így gyakorlatilag sem idegenforgalmi, sem más típusú igénybevétele nem lehetséges. Ezen akar változtatni a Fülöp-szigeteki kormány magyar vállalatok nagymértékű bevonásával ebbe a projektbe.

A Laguna-tó madártávlatból
Fotó: Getty Images

 

Szijjártó Péter Fülöp-szigetek KKM
Kapcsolódó cikkek