Zöldgazdaság

Szépen lassan elpusztul a Nagy-korallzátony

A kétezer kilométer hosszan húzódó zátony összes korallfaját érinti az 50 százalékos mértékű pusztulás.

Az Ausztrália partjainál fekvő Nagy-korallzátony több mint fele eltűnt 1995 óta a világtengerek hőmérséklet-emelkedésének köszönhetően – hozta nyilvánosságra egy friss kutatás eredményeit a BBC.

Az okok és a miértek terén megkapjuk az évtizedes konzekvenciát: azonnal és drasztikusan csökkentenünk kell a károsanyag-kibocsátásunkat. Az emberiség a Föld erőforrásainak meggondolatlan kiszipojozásával ezer más front mellett az óceánok ökoszisztémájában nélkülözhetetlen szerepet betöltő korallokat is veszélyezteti.

A kétezer kilométer hosszan húzódó zátony összes korallfaját – több ezret – érinti az 50 százalékos mértékű pusztulás, ami a telepeknél élő hatalmas helyi állat- és növényvilágot is letaglózza.

https://www.youtube.com/watch?v=wbNeIn3vVKM

A kutatócsapat 1995 óta folyamatosan monitorozza a helyi flórát és faunát, így szó szerint első sorból nézhették végig, ahogy összesorvad az itteni élővilág. Vizuálisan sem volt nehéz dolguk, hiszen a korall az önpusztítás első fázisában kifehéredik. Bármennyire is csodálatos látvány nyújthat ez a búvárok számára, végzetes folyamatot takar a gyakorlatban. A jelenség háttere, hogy az évszázadok alatt felépített koralltelep

egy idő után egyszerűen nem bírja a stresszt és kilöki magából az algákat, akikkel egyébként szimbiózisban él.

Mondani sem kell, a pusztulással több száz tengeri élőlény is elveszíti az addigi életterét. Bár a fakulás nem visszafordíthatatlan folyamat, évtizedekre van szüksége a telepnek, hogy újra életre kelljen.

Végzetesen gyönyörű: a korallfehéredés a telep halálos ítéletével egyenlő.
Fotó: Alexis Rosenfeld/Getty Images

Szépen lassan a Nagy-korallzátonnyal szomszédos országokban is kezd tudatosulni, hogy

magukat lövik lábon, ha nem tesznek valamit a természeti csoda védelme érdekében,

ami az elsők között került fel az UNESCO világörökség-listájára. Az itt kutató tudóscsoport vezetője, Prof. Terry Huges nem rejtette véka alá a véleményét a témában megjelent könyvében:

Mindig is az volt az általános vélekedés a Nagy-korallzátonnyal kapcsolatban, hogy már önmagában a hatalmas méretei miatt sem eshet komolyabb bántódása. Nem kérdés, hogy nagyot tévedtünk: hatalmas veszély fenyegeti ezt a természeti csodát.

Nagy-Korallzátony
Kapcsolódó cikkek