Zöldgazdaság

Kiemelten foglalkoznak az erdei turizmus fejlesztésével a hazai erdőgazdaságok

A Soproni-hegységben adtak át turistaházat a minisztérium képviselői, akik az erdei turizmus fejlesztéséről is beszéltek.

Az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó erdőgazdaságok 2010 óta kiemelten foglalkoznak az erdei turizmus fejlesztésével – mondta a minisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára pénteken a Soproni-hegységben található Hidegvízvölgyben, ahol átadták a Tanulmányi Erdőgazdaság (TAEG) Zrt. Roth Turistaházát.

Szentpéteri Sándor kifejtette, hogy

eddig több mint 20 milliárd forintot fordítottak kilátók, ökoturisztikai központok, erdei iskolák és erdei vasutak fejlesztésére és hasonló nagyságrendet képviselnek a folyamatban lévő projektek is.

Hozzátette, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt az erdőgazdaságok adatai szerint országosan átlagosan 25-30 százalékkal emelkedett a látogatók száma, de az ismertebb helyeken négyszer-ötször annyian fordultak meg, mint korábban.

Áder János köztársasági elnök a Soproni Egyetem parkjában
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A helyettes államtitkár elmondta, hogy az ökoturisztikai fejlesztésekbe fektetett összeg a társadalom jólétébe fektetett összeg.

Bizodalmát fejezte ki, hogy a járvány egyik pozitív hozadéka lesz a természetben kikapcsolódást keresők számának tartós emelkedése.

Szentpéteri Sándor leszögezte, hogy Sopron új lehetőségek kapujában áll, a TAEG Zrt. év elejétől a Soproni Egyetemet fenntartó alapítványhoz került, amelyhez később az Erdészeti Tudományos Intézet is csatlakozott, ezáltal új felsőoktatási struktúra kialakítása, új oktatási és kutatási szemlélet meghonosítása vált lehetővé.

A megújult intézményben megtalálható a fenntarthatóság oktatását szolgáló mindegyik szakterület, és a fenntartható egyetemi koncepció megvalósításához az ökoturizmus fejlesztése jól illeszkedik – fűzte hozzá.

A TAEG Zrt. meglévő ökoturisztikai hálózatára és annak üzemeltetési tapasztalataira támaszkodva a Soproni Egyetemnek egyedülálló turisztikai képzés létrehozására van lehetősége és a térség turisztikai fejlesztéseinek egyik motorjává válhat

– mondta.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos azt mondta, hogy a kormány azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra Magyarország a legélhetőbb országok közé tartozzon, ennek része az is, hogy a szabadidőt megfelelően lehessen eltölteni és a hazai turisztikai szálláshelyek olyan színvonalúak legyenek, mint Ausztriában, vagy Szlovákiában.

Elmondta azt is, hogy 2018 óta 98 turistaház fejlesztését támogatták és jelenleg is 42 turistaház, zarándoképület felújítása van folyamatban.

A TAEG Zrt. üzemeltetésében lévő Roth Turistaházat a Téry Ödön nemzeti turistaház-fejlesztési program részeként építették 65 millió forintból, az épületben egyszerre 12 ember is elfér

– mondta a kormánybiztos.

turizmus turistaház erdő Agrárminisztérium Sopron
Kapcsolódó cikkek