A széllel kapcsolatos időjárás-előrejelzések precízebbé tétele éves szinten több millió dollárt takaríthat meg az amerikai fogyasztóknak – számolt be róla a The Verge.

Bár a szélenergia költségei a turbinák hatékonyabbá tételének köszönhetően érezhetően csökkentek, a megújuló energiák esetében továbbra is van egy akadály, amelyet le kell küzdeni, ez pedig az időjárás ingadozása. Ellentétben a szén- és gáztüzelésűekkel, a szél- és naperőművek csak annyi áramot tudnak termelni, amennyit az időjárás lehetővé tesz.

Emiatt az előrejelzések pontosságának javítása elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy a közműszolgáltatók meg tudják tervezni, mennyi szélenergia áll majd rendelkezésükre egy adott napon.

Happy boldog elégedett engineer mérnök technikus feel success siker after good work. He standing a top of windmill szélerőmű szélkerék and looking beautiful sunset landscape
Fotó: Shutterstock

A szélenergia felhasználása gyors ütemben nőtt az Egyesült Államokban, napjainkban már az ország villamosenergia-termelésének csaknem 10 százalékáért felel.

A Biden-kormányzat nem titkolt célja, hogy 2035-re energiahálózatát teljesen karbonsemlegessé tegye.

Az időjárás-előrejelzés az elmúlt évek kutatásainak köszönhetően már sokat javult. 2015-ben az energiaügyi minisztérium négyéves tanulmányt indított a szélenergiát befolyásoló légköri folyamatokról. Ez a kutatás szolgáltatta a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) időjárási modelljének alapját, amely óránkénti prognózisokat közöl a szélviszonyokról. A legújabb tanulmányok szerint az amerikai fogyasztók 384 millió dollárt takaríthattak volna meg 2015 és 2018 között, ha a modell legfrissebb változata futott volna végig.