Megszaporodtak Spanyolországban a háztetőkre telepített napelemek, ami több reményt ad arra, hogy legalább egy európai ország felgyorsíthatja az orosz gázellátásról való átállást az ukrajnai háború nyomán. Az UNEF spanyol napelemi egyesület szerint tavaly 102 százalékkal, 1,2 gigawattal nőtt a magáningatlanok napelemes kapacitása, és vannak arra utaló jelek, hogy folytatódik a tendencia a Bloomberg értesülései szerint.

A barcelonai székhelyű Holaluz-Clidom vállalat, amely kizárólag megújuló villamos energiát értékesít és napelemeket telepít, minden idők legforgalmasabb negyedévét zárta márciusban. A cég 613 tetőtéri rendszert telepített, így a teljes portfóliója 7023 telephelyre bővült. Az elmúlt év során három telepítőcéget is felvásároltak, és várakozásaik szerint 2024 végére 50 ezer spanyol háztetőre juthatnak el. 

Ezzel a teljes kapacitásuk 250 megawattra nőhet, feltételezve, hogy egy átlagos berendezés 5 kilowatt potenciállal rendelkezik. 

A Holaluz a tervei szerint fúziókkal és felvásárlásokkal gyorsan bővítené üzleti tevékenységét. Azonban a jelentősebb közművek, mint például az Iberdrola és a speciális telepítők, mint a Powen és a Solari Power, szintén versenyeznek a nagyobb részesedésért Spanyolország növekvő tetőtéri napelempiacán.

Azért is vált sürgetőbbé a technológia kiaknázása, mivel az ukrajnai háború arra késztette Európát, hogy mielőbb diverzifikálja energiaforrásait, hiszen Oroszország évente mintegy 150 milliárd köbméter gázt szállít Európába csővezetékeken, és további 14–18 milliárd köbméter LNG-t.

Jelenleg az Európai Bizottság vizsgálja, hogy 2030-ig megháromszorozhatja-e a nap- és szélenergia-kapacitását, ezzel az évtized végére 170 milliárd köbméter éves gázfogyasztást megtakarítva.

Miközben azonban úgy tűnik, hogy a napfényes Spanyolország vezető szerepet tölt be a tetőtéri napelemek hasznosítása terén, a dél-európai ország jóval elmarad európai társaitól. A SolarPower Europe adatai szerint Spanyolországban tavaly év végéig mindössze 2,7 gigawattot telepítettek, szemben az éllovas Németországgal és Olaszországgal, ahol 44, illetve 17,6 gigawattra bővült a kapacitás.

A spanyol kapacitás 2018 után kezdett el növekedni, miután a kormány eltörölte az úgynevezett „napadót” – amit a fogyasztóknak kellett fizetniük a nemzeti hálózathoz való hozzáférésért az elemek beüzemelése után. Ráadásul tavaly a kormány elkülönített további 1,3 milliárd eurót az EU helyreállítási forrásokból a megújuló energiaforrásokra. Népszerűségüket a közelmúltban az emelkedő villanyszámlák is fokozták, egy spanyol háztartás esetében az átlagos díj körülbelül 143 euró volt idén márciusban, ami 130 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 33 százalékos ugrás februárhoz képest.

Az biztos, hogy a tetőtéri napelem nem olcsó technológia, a Holaluz elmondása szerint egy átlagos panel beszerelése körülbelül 5000 euróba kerül. Mivel ez megterhelő lehet a háztartásoknak, az olyan városok, mint Barcelona és Madrid, a beszerelésért cserébe akár 50 százalékos ingatlanadó-kedvezményt is kínálnak három éven keresztül.

1240916208 Engineers from Holaluz-Clidom SA install solar panels onto the roof of a residential building in Madrid, Spain, on Tuesday, May 24, 2022. Solar energy installations on rooftops have been surging in Spain, giving more hope that at least one European country can speed up its transition away from gas power in the wake of Russias invasion in Ukraine. Photographer: Emilio Parra Doiztua/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Emilio Parra Doiztua / Bloomberg via Getty Images