Nem mindennapi megbízást kapott a stadionokra specializálódott vállalat, a Populous. Az amerikai építőipari cég feladata egy új, többcélú rendezvényaréna megtervezése lesz, amely Münchenben épülne, és a tervek szerint ez lesz Németország első klímasemleges arénája – számolt be a New Atlas.

A nettó nulla károsanyag-kibocsátású stadion szemet gyönyörködtető külső részén rengeteg zöld felületet létesítenének, az energiaszükségletét pedig a tervek szerint több ezer napelemről biztosítanák.

A Többcélú Közösségi Kulturális Központ (MUCCC) a müncheni repülőtér közelében épülne, egy technológiai és innovációs centrum mellett. A tervek szerint az épület megközelítőleg 34 méter magas lesz, és egy klasszikus kör alakú arénára fog hasonlítani.

MUCC Aréna

Az egyediségét az adja, hogy a tartószerkezet az épület külső oldalán lesz, és kialakításában a bajor állam zászlajának rozettás mintázata lesz felismerhető. A klímasemleges stadionnál már a tervezéstől kezdve érvényesítik a fenntarthatósági szempontokat, és az építkezés során is környezettudatos módon beszerzett alap-, valamint újrahasznosítható anyagokat használnak fel, és a munkálatok teljes energiaszükségletét a helyszínen fedeznék.

A tudatos életciklus-alapú tervezésnek köszönhetően nagymértékben csökkentettük az építkezés szénlábnyomát, az üzemeletetési fázis klímapozitív irányításának következtében pedig megszülethet Németország első klímasemleges arénája

– ismertette a projektet a Populous közleménye.

A stadion tetején és a helyszín közvetlen közelében elhelyezett több ezer napelem, valamint a geotermikus energián alapuló távfűtési rendszer segítségével az aréna működtetéséhez szükséges energiát a helyszínen lehet majd előállítani.

MUCC Aréna

Az ENSZ fenntartható fejlődési céljai adják a stadion fenntarthatósági és klímastratégiájának gerincét, az épületet egy nemzetközileg elismert fenntarthatósági szempontrendszer szerint fogják tanúsítani, hogy a célok elérése objektíven mérhető és értékelhető, valamint a közvélemény számára is átlátható legyen – emelte ki az építőipari vállalat kommünikéje.

Az aréna belsejében az ülőhelyeket patkó alakban helyezik el. Az épület befogadóképessége 20 ezer fő lesz, a sportesemények mellett koncertek, televíziós események és kongresszusok megrendezésére egyaránt alkalmas lesz. Az épület közvetlen környezetét számos terepberendezés teszi teljessé, amelyet megannyi, kifejezetten a területre kiválasztott fával varázsolnak barátságosabbá és zöldebbé. A környezetbarát ékszerdoboznak szánt rendezvényközpont közelében egy szálloda és egy parkoló is épül, ezeket szintén rengeteg fa fogja díszíteni. A helyi tervezési hatóságok már engedélyezték a projekt megvalósítását, és ha minden a tervek szerint alakul,

a multifunkcionális létesítményt várhatóan 2027-ben adják át.

A projekt sajtóosztálya a VG érdeklődésére elmondta, hogy mivel a tervezés még kezdeti fázisban van, a beruházás teljes költségéről még nem tudnak pontos részleteket mondani. Azt azonban elárulták, hogy az SWMunich Real Estate ingatlanfejlesztő cég 300 millió euró (114,5 milliárd forint) magántőkét fektet az aréna tervezésébe és kivitelezésébe.

MUCC Aréna

A Deloitte hatástanulmánya szerint

a beruházás évente 285 millió euróval (nagyjából 109 milliárd forint) járul majd hozzá a régió GDP-jéhez.

Ebből 86 millió euró lesz a közvetlen, 199 millió pedig a közvetett hatás. A látogatók éves szinten 155 millió eurós bevételt generálnak, és a tervek szerint félmillióval emelkedik a régióban töltött vendégéjszakák száma.