Néhány évtizeden belül teljes régiók válhatnak lakhatatlanná a hőség miatt – írta hétfőn közzétett jelentésében az ENSZ és a Nemzetközi Vöröskereszt. Ha továbbra is hasonló ütemben folytatódik a klímaváltozás, akkor a Száhel-övezetben, Afrika szarván (vagyis Északkelet-Afrikában), valamint Dél- és Délnyugat-Ázsiában a hőség olyan mértékűvé válhat, amely meghaladja az ember fizikai tűrőképességét – állt a jelentésben.

Two dams in Turkey's Van at risk of drying up
Fotó: Ozkan Bilgin / Anadolu Agency via AFP

A következmény tömeges szenvedés, halál, népességvándorlás és az egyenlőtlenségek fokozódása lesz

– figyelmeztettek. A jelentés szerint elmondható, hogy számos régióban – ahol megbízható statisztikai adatok állnak rendelkezésre – a hőség a legnagyobb meteorológiai veszélyforrás. Jelenleg is emberek ezrei esnek áldozatául a forróság következményeinek évente, 

a klímaváltozás előrehaladtával pedig számuk évről évre nőni fog

– hangsúlyozta Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese és Jagan Chapagain, a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) főtitkára.

Az ENSZ szerint zöldátmenet helyett a túlélés az elsődleges szempont

Az ukrajnai háború nyomot hagyott a zöldátálláshoz való viszonyon, átrendezte a prioritásokat, elsődlegessé a túlélés, illetve a győzelem szempontja vált, minden más ezután következik.

A tanulmány emlékeztetett rá, hogy a 2003-as európai kánikula több mint 70 ezer, a 2010-es oroszországi hőség pedig több mint 55 ezer ember halálát okozta.

Szakértők úgy vélik, hogy az évszázad vége felé világszerte annyi ember életét követelheti a hőség, mint a rák.

A jelentés csendes gyilkosnak nevezte a hőséget, amelynek hatásai egyre erőteljesebbek lesznek az idő előrehaladtával, és hatalmas kihívások elé állítják az emberiséget. Griffiths rámutatott, hogy a humanitárius segítségnyújtó rendszer eszköztelen egy ilyen fokú krízissel szemben.

Pénz és erőforrás híján már idén sem tudtunk segíteni egyes súlyos válsághelyzetekben

– mondta a szakember.

A jelentést egy hónappal az ENSZ Sarm es-Sejk-i klímakonferenciája előtt hozták nyilvánosságra.

Európában is megjelenhetnek a génszerkesztett haszonnövények

A mezőgazdaságnak alkalmazkodnia kell a klímaváltozás okozta extrém időjáráshoz, mert gyakoribbak lesznek Európában a nyárihoz hasonló súlyos aszályok. A génszerkesztett haszonnövények termesztése megoldás lehetne, de Brüsszel egyelőre óvatos.