Az ENSZ egyiptomi COP27 klímacsúcsának küldöttei megállapodtak abban, hogy megvitatják az éghajlati kompenzáció kérdését. Ennek értelmében a gazdag országoknak kompenzálniuk kellene az éghajlatváltozás által leginkább veszélyeztetett szegény államokat – írja a Reuters.

SHARM EL SHEIKH, EGYPT - NOVEMBER 06: Sameh Shoukry, President of the UNFCCC COP 27 climate conference, speaks on the conference's first day on November 06, 2022 in Sharm El Sheikh, Egypt. The conference is bringing together political leaders and representatives from 190 countries to discuss climate-related topics including climate change adaptation, climate finance, decarbonisation, agriculture and biodiversity. The conference is running from November 6-18.
Fotó: Getty Images

A javaslatot ma vették fel a napirendre, amikor a világ vezetői megérkeztek a november 18-ig tartó tárgyalásokra.

A viták nagy része várhatóan a javaslat körül forog majd, mivel az  alacsonyabb jövedelmű országok kevés felelősséget viselnek az éghajlat felmelegedését okozó kibocsátásért, ezért kárpótlást várnak el a gazdagabb nemzetektől. A COP27 konferencián most napirendre kerülő veszteség- és kármegállapodások nem tartalmaznak felelősséget vagy kötelező kártérítést, de a céljuk, hogy legkésőbb 2024-ig végleges döntés szülessen.

A tavalyi COP26-on Glasgow-ban a magas jövedelmű országok megakadályozták a veszteségek és károk finanszírozásával foglalkozó testületre vonatkozó javaslatot, ehelyett egy új, hároméves párbeszédet támogattak a finanszírozási vitákhoz.

A november 6–18. között az egyiptomi Sarm es-Sejk üdülőhelyen megrendezendő COP27 a világ legfontosabb környezetvédelmi találkozója, ahol a kormányok, a vállalkozások és a környezetvédelmi szervezetek az éghajlati vészhelyzet megoldásán dolgoznak. Az idei klímacsúcs főszponzora a Coca-Cola lett, ami hatalmas felháborodást váltott ki, mert a vállalat a világ egyik legnagyobb műanyagfelhasználója.

Metánfelhők Kína felett

A COP27-re időzítette egy exkluzív műholdfotó-sorozat közlését a Bloomberg.

A magas felbontású felvételek azt mutatják be, hogy bizonyos területeken hatalmas mennyiségben kerül a légkörbe a szén-dioxidnál sokszorta nagyobb üvegházhatású metánból. 

Az első közölt felvétel egy hatalmas kínai olajmező feletti metánfelhőket mutatta be. De máshol is gond van a metánkibocsátással, még az Egyesült Államokban is, pedig Joe Biden elnök új jogszabályai hatalmas büntetéseket helyeztek kilátásba – erről az AP írt.

Metánfelhőket fedezett fel Kína felett az amerikai műhold

A COP27 klímakonferenciára időzítve közöl exkluzív műholdképeket a Bloomberg a klímát hevítő globális metánkibocsátásról. Az első képen a Kína legnagyobb olajmezői felett képződő metánfelhők láthatók.

Eközben tüntetnek a zöldek, durva formákban is

A COP27 idejére zöldszervezetek és -csoportok több országban is a klímaváltozás megállítását szolgáló intézkedéseket sürgetve tiltakozó akciókat hajtanak végre.

A konferenciának otthont Egyiptomban több tucat embert vettek őrizetbe, és nem engedélyezik a tüntetéseket.

Berlinben a kormányzó Zöld Párt is elítélte azokat a tüntetőket, akiknek a felelőtlensége miatt nem lehetet megmenteni egy betonkeverő jármű alá került 44 éves nő életét.

Napokkal ezelőtt a párizsi d’Orsay múzeumban klímatüntetők Just Stop Oil felirattal felszerelkezve Van Gogh ikonikus önarcképét rongálták volna meg ragasztóval és levessel, ami csak egy epizód abban a hosszú idei sorozatban, amikor műkincsek szenvedik a kárát a klímavédő hevületnek. 

Környezetvédő aktivistákat vettek őrizetbe Amszterdamban

Tegnap közel 500 zöldaktivista rohanta meg az amszterdami Schiphol repülőtérnek azt a részét, ahol a magánrepülőgépek állomásoznak. A tüntetők jelentős része a rendőrségi felszólítás ellenére sem hagyta el a helyszínt, közülük mintegy kétszázat előállítottak. A megmozdulásra a klímacsúcs előtt került sor.