Az elhasználódott gumiabroncsokat októbertől ingyenesen lehet leadni, emellett a használt sütőolajat és a textilhulladékot is elkülönítetten gyűjti a Mohu Mol Zrt. – mondta el az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfői közleménye szerint Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár annak kapcsán, hogy a kormány társadalmi egyeztetésre bocsátotta az egyes termékáramokra vonatkozó kormányrendelet tervezetét.

Fotó:  Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Az államtitkár emlékeztetett, hogy júliustól az egész országban új hulladékgazdálkodási rendszert vezetnek be, amelyben az állam helyett a Mohu Mol Zrt. végzi a hulladékgazdálkodást. Az új rendszerrel együtt Brüsszel elvárásainak megfelelően elindul az új, kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer is, amelyben a környezetszennyező termékek gyártóinak „a szennyező fizet” elve alapján díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére.

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó egyes termékkategóriákra – a gumiabroncsra, a textiltermékekre és a sütőolajra – speciális szabályok vonatkoznak majd. 

A társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezet szerint a hulladékká vált gumiabroncsot október elsejétől kötelező külön gyűjteni és a koncessziós társaságnak, a koncesszori alvállalkozónak vagy a forgalmazónak leadni, aki térítésmentesen átveszi.

Közzétették az új hulladékgazdálkodási rendszer díjait

Olyan díjakat határozott meg az energiaügyi miniszter a július 1-jétől bevezetendő koncessziós hulladékgazdálkodási rendszer számára, amely az eddiginél jobban érvényesíti „a szennyező fizet” elvet, és amely a várakozások szerint közelebb visz a körforgásos gazdaság kialakulásához.

A használt sütőolaj gyűjtésére az erre szolgáló gyűjtőedényeket a forgalmazó, a települési önkormányzat, az üzemanyagtöltő állomás és meghatározott oktatási intézmény a koncessziós társasággal kötött szerződés alapján helyezheti el.

A hulladékká vált textiltermék elkülönített gyűjtésére a gyűjtőedényeket a forgalmazó és a települési önkormányzat a koncessziós társasággal kötött szerződés alapján helyezi el 

– írták.

Raisz Anikó a közleményben hangsúlyozta, hogy az intézkedéssel hatékonyabbá válik a hulladékgazdálkodás, és emelkedhetnek a hulladék gyűjtésének és hasznosításának arányai, ami hozzájárul a hulladékokból előállított másodnyersanyagok kínálatának növekedéséhez és a hulladéklerakás csökkenéséhez.