Folytatta négynapos útját Kínában Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, aki szombaton a klímaváltozás elleni harc fontoságára hívta fel a figyelmet. Véleménye szerint az Egyesült Államoknak és Kínának mint a világ két legnagyobb gazdaságának együtt kellene megküzdenie a fenyegetéssel szemben, amely az emberiség létét veszélyezteti. 

Fotó: AFP

A pekingi tájékoztatóján Yellen kiemelte, hogy a két ország közötti korábbi együttműködések így is jelentős áttöréseket értek el, mint amilyen a 2015-ös párizsi egyezmény volt. 

Az amerikai–kínai együttműködés folytatása a klímavédelmi finanszírozások terén rendkívül fontos. A két legnagyobb üvegházgáz-kibocsátóként és a két legnagyobb, megújuló energiába fektető országként közös felelősségünk, illetve lehetőségünk is, hogy a harc élére álljunk

– írta közleményében Yellen, aki némi kritikával is illette Pekinget, amiért nem fordít nagyobb figyelmet a feltörekvő piacok támogatására a klímavédelem terén. A CNN cikke kiemeli: a pekingiek már a saját bőrükön is érezhetik az éghajlatváltozást, hiszen a kínai fővárosban csütörtökön ismét 40 Celsius-fokot mértek. 1951 óta 11 alkalommal kúszott ilyen magasra a hőmérséklet a fővárosban, ebből öt az elmúlt két hétben volt.