A fejlett országoknak több pénzt kell adniuk a még megmaradt esőerdők védelmére – jelentette ki szerdánt Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök, leszögezve: a természetnek pénzre van szüksége. „Nem Brazíliának kell pénz. Nem Kolumbiának kell pénz. Nem Venezuelának. A természetnek kell” – mondta újságírók előtt a brazíliai Belémben szervezett, a trópusi esőerdők védelmére összehívott Amazonas-csúcstalálkozón.

Belém, 2023. augusztus 9.Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök nyilatkozik az Amazonas-államok csúcstalálkozójának végén a brazíliai Pará állam székhelyén, Belémben 2023. augusztus 9-én. A találkozón elsősorban az amazonasi trópusi esőerdők védelméről tárgyaltak.MTI/AP/Eraldo Peres
Fotó: Eraldo Peres / AP / MTI

Az elnök egyúttal azt vetette a fejlett országok szemére, hogy két évszázada mérgezik a környezetet, „és most meg kell fizetniük a rájuk eső részt, hogy kijavítsuk, ami tönkrement”.

Az éghajlatváltozás tagadása ma már egyszerűen őrültség

– jelentette ki az államfő, aki kiemelte azt is, hogy az őserdők védelme nem pusztán a természet védelméről szól, hanem az ott élő őslakosok, csaknem 50 millió ember védelmét is jelenti.

Lula egyúttal arra is ígéretet tett, hogy 

véget vetnek a bűnbandák tevékenységének, amelyek az Amazonas vidékét használják búvóhelynek.

Hatóságok és aktivisták az utóbbi években többször figyelmeztettek, hogy a térségben elterjedt az illegális halászat és a kábítószer-kereskedelem, a bandák pedig többször összetűzésbe kerültek az őslakosokkal is.

Brazília 2030-ig teljesen leállítaná a fakitermelést az amazonasi esőerdőben

Az amazonasi esőerdő megóvása érdekében ült le tárgyalni a nyolc Amazonas-ország. A találkozót 14 év után hozták össze ismét. A téma az erdőirtás megfékezése és az illegális aranybányászat felszámolása volt.

A csúcstalálkozón részt vett a többi között a Kongói Demokratikus Köztársaság és Indonézia delegációja is. Ebben a két országban és Brazília területén található a világ esőerdőinek 52 százaléka.

Az Együtt az erdeinkért nevet viselő kiáltványukban az országok kormányai megerősítették eltökéltségüket az erdőirtás elleni harcban, és aggodalmukat fejezték ki, amiért a fejlett országok továbbra sem teljesítik vállalt céljaikat a környezetvédelemre szánt anyagi támogatás terén.

Klímaaktivisták mindazonáltal máris bírálták a találkozó eredményeit, azt vetve a résztvevők szemére, hogy 

a kedden közzétett közös közleményükben tett vállalásaik „nem tartalmaznak semmi konkrétumot”.

Az esőerdőben élő indián közösségek vezetői a találkozó előtt sürgették a brazil kormányzatot, hogy tegyen határozott lépéséket a természeti kincsek és szülőföldjük megóvására.

Brazíliában – előzetes kormányzati adatok alapján – az Amazonasban zajló erdőpusztítás mértéke jelentősen visszaesett a közelmúltban, júliusban 66 százalékkal csökkent a fakitermelés mértéke az előző év azonos időszakához képest. Tavaly augusztus és idén július között 7952 négyzetkilométer területen folyt fakitermelés, ez a legalacsonyabb az elmúlt négy évben.