Európa a leggyorsabban melegedő kontinens, hőmérséklete a globális átlagnál csaknem kétszer gyorsabban emelkedik – állapította meg a Meteorológiai Világszervezet (WMO) és az klímaváltozást figyelő szolgálata, a Copernicus (C3S) hétfőn kiadott közös jelentésében, egyúttal felhívva a figyelmet a felmelegedés súlyos egészségügyi és gazdasági következményeire.

People at the Beach in Italy Amid Above-Normal Temperatures in AprilPeople at the beach in Bari, Italy, on April 9, 2024 during the above-normal temperature in the season. In March, Earth shattered another global heat record, marking the 10th consecutive month of unprecedented temperatures. The European Union's climate agency, Copernicus, reported that both air and ocean temperatures reached their highest levels for the month on record. (Photo by Manuel Romano/NurPhoto) (Photo by Manuel Romano / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
klímaváltozás
A klímaváltozás újabb jele: április elején megteltek a strandok az olaszországi Bariban / Fotó: Manuel Romano / AFP

A legutóbbi ötéves átlagok alapján az európai hőmérséklet jelenleg 2,3 Celsius-fokkal haladja meg az iparosodás előtti szintet, miközben ez az érték globálisan 1,3 Celsius-fokkal magasabb. A 2015-ös párizsi klímaegyezmény országai az iparosodás előtti korszakhoz képest a globális felmelegedés 1,5 Celsius-foknál való megállítását tűzték ki célul.

A WMO és a Copernicus jelentése az üvegházhatású gázok kibocsátásában látta a tavalyi rendkívüli hőség fő okát, és kiemelték, hogy az El Nino időjárási jelenség is szerepet játszott benne. A két szervezet felhívta a figyelmet arra is, hogy a világ nem tesz eleget a globális felmelegedés következményei ellen.

A klímaváltozás Európára gyakorolt hatását vizsgáló jelentés idén kiemelten foglalkozott a hőhullámok emberi egészséget érintő hatásával, és megállapította, hogy Európa-szerte nőtt az extrém időjárással közvetlenül kapcsolatba hozható halálozások száma:

tavaly több mint 150 halálos áldozata volt a viharoknak, áradásoknak és erdőtüzeknek.

A szélsőséges hőség különösen a szabadban dolgozók, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségekben és cukorbetegségben szenvedőket veszélyezteti. A jelentés szerint a hőség okozta halálesetek száma az elmúlt húsz évben mintegy 30 százalékkal nőtt Európában. A szélsőséges időjárás hőhullámokkal, erdőtüzekkel, aszályokkal és árvizekkel járt. Emellett a felmelegedés és a szokatlanul kevés hó miatt Európa-szerte tovább fogytak a gleccserek, az Alpokban az utolsó két évben a megmaradt gleccserjég mintegy 10 százaléka olvadt el.

A jelentés egyes kivételekre is kitért, például Skandináviában és Izlandon az átlagosnál is alacsonyabb volt a hőmérséklet.

Az időjárással és klímaváltozással kapcsolatba hozható gazdasági veszteségek 2023-ban a becslések szerint meghaladták a 13,4 milliárd eurót (5276 milliárd forintot).

Celeste Saulo, a WMO főtitkára a klímaválságot nevezte nemzedékünk legnagyobb kihívásának, és hangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem költségei magasnak tűnhetnek, de a tétlenség ára sokkal magasabb:

  • A tavalyi hőhullámok a tengerek vizét is szokatlanul erősen felmelegítették, az európai tengerek felszíni hőmérséklete a feljegyzések kezdete óta a legmagasabb volt 2023-ban.
  • A csapadék mennyisége Európában az átlagosnál 7 százalékkal volt magasabb.
  • A kontinens folyóinak harmadán vonult le magas áradás, és 16 százalékán volt súlyos árvíz.

A Loire, a Rajna és a Duna vízgyűjtő területén az októbertől decemberig tartó viharos időszakban rekordközeli vagy rekordmagas vízhozamokat mértek. Az áradások Európa-szerte mintegy 1,6 millió ember életét érintették.

Keményen érezzük majd – a klímaváltozás sokkal nagyobb károkkal jár, mint gondoltuk

Sokkal nagyobb anyagi károkkal jár majd a klímaváltozás , mint korábban gondoltuk, a kimondottan ezekkel a kérdésekkel foglalkozó potsdami intézet (Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung – PIK) legfrissebb tanulmányának becslése szerint 2050-re mintegy 20 százalékkal zsugorodhat miatta a globális

A tavalyi erdőtüzek következtében a London, Párizs és Berlin együttes nagyságának megfelelő terület égett le – számolt be róla a jelentés, kiemelve, hogy Görögországban pusztított az eddigi legnagyobb európai tűzvész, mintegy 958 négyzetkilométeren.

Európában 2023-ban sok rekord született: rekordszámú európait érintettek a hőhullámok, rekordmagas volt az óceánok hőmérséklete, és rekordot állított fel a gleccserek olvadása is. Tudjuk, hogy az ezekhez hasonló extrém események valószínűleg gyakoribbak és intenzívebbek lesznek a klímaváltozás miatt

– ismertette Samantha Burgess, a Copernicus igazgatóhelyettese.

A klímaváltozás európai helyzetéről szóló jelentésben a két szervezet arra is rámutatott, hogy Európának az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésére célzott stratégiákat kell kidolgoznia, hogy gyorsabban térjen át a megújuló erőforrásokra. A kontinensen tavaly a villamos energia 43 százaléka származott megújuló forrásokból, míg az előző évben még csak 36 százaléka. Több energiát állítottak elő Európában a megújuló energiaforrásokból, mint fosszilis energiahordozókból – derült ki a jelentésből.