Mivel az év elején bevezetett csomagolás-visszaváltási rendszer beszerelt automatáinak többsége szinte üres, az első negyedévben a vevőkhöz került 400 millió PET-palack kétharmada nem hasznosul újra az Oonly ásványvíz gyártójának közleménye szerint. Ám a cég az első cserepalackos ásványvizei áprilistól az Interspar és a Príma egyes üzleteiben már országszerte kaphatók.

Ooonly
Már a boltokban a cserepalackos magyar ásványvíz / Fotó: Ooonly

 

A cserepalack kevésbé terheli a környezetet

Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén gyártja pannonhalmai üzemében a magyar márka. Az újratölthető refPET cserepalack használata egy lehetőség a fenntarthatóbb fogyasztás felé vezető úton, de a hazai ásványvízpiacon az Oonly megjelenéséig nem volt példa hasonló, háztartási célú termékre. A másfél literes termék két változata áprilisban két nagy hazai élelmiszerlánc polcain, az Interspar és a Príma országos hálózatának egyes üzleteiben is elérhetővé vált. A terméket a Mohu többutas logóval ellátott automatái az érintett boltokban visszaveszik, ahol pedig nincs ilyen automata, a pénztárban váltható vissza az Oonly palack.

Egy átlagos magyar fogyasztó a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2023-as kutatása szerint évente 130 liter ásványvizet fogyaszt, ez másfél literes kiszerelésű palack esetén körülbelül 86 eldobható PET-palackot jelent. 

Ezzel szemben az átlagosan 25-ször újratölthető refPET cserepalackkal az egy főre jutó évi 86 PET-palack mindössze évi 3 cserepalackra csökkenthető. 

Az Oonly többutas cserepalackjait visszaváltás után a gyárba szállítják, ahol magas hőfokon, csíramentesítéssel megtisztítják, majd újratöltik ásványvízzel, és kezdődik a ciklus elölről.

Évi több tízmillió palackot tölthet meg az üzem

Az Oonly Tisztán Víz Kft.-t 2019-ben alapította Polony István. A magánvállalkozás első cserepalackos ásványvíz termékei 2021-ben kísérleti jelleggel kerültek be a kifli.hu online kiskereskedelmi áruház kínálatába. Az első palackokban szintén hazai, ám még nem saját forrású ásványvíz került. Az Oonly pannonhalmi üzeme 2023-ban épült, 1,5 milliárd forintos beruházás keretében. Évi több tízmillió palacknyi víz palackozására képes, jelenleg újratölthető, 1,5 literes ásványvizeket palackoz.