Májusban a sárgadinnyével indul a magyarországi dinnyeszezon. Ma még a francia, spanyol és marokkói sárgadinnyéé a vezető szerep az európai piacon, de hamarosan hazánk is beszáll a versenybe. Magyarországon, miközben a termőterület folyamatosan csökken, a termésátlagok nőnek. Ez főként azért van, mert kiestek a rendszerből a kisebb termelők, a nagyobbak pedig több technológiai fejlesztést is véghezvittek az elmúlt években.
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint az idén is tovább csökkenhetett a dinnyetermesztés területe. A tavaszi munkálatok helyzetét górcső alá vevő kimutatás szerint
április közepéig a gazdák mindössze 3648 hektáron irányoztak elő dinnyetermesztéssel kapcsolatos munkálatokat.
Ebből az feltételezhető, hogy legfeljebb négyezer hektáron foglalkozhatnak az idén dinnyével a gazdák, ami nagyarányú csökkenésnek számít – a becslések szerint tavaly zsugorodott a termőterület 5 ezer hektár alá – a kamara becslése 4844 hektárról szól.
Ettől függetlenül a korábbi trendeknek megfelelően a termésmennyiség valószínűleg továbbra sem lesz kevesebb, mivel évről évre nő az egy hektárra eső átlaghozam. A statisztikai adatokból jól látszik, hogy bár folyamatosan csökkent az utóbbi években a termőterület, a termésmennyiség konstans 200 ezer tonna körül van a görögdinnye esetében.
A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható