Agrár

Stratégia a baromfiágazat fejlesztésére

A hazai baromfiágazat 2020 és 2025 közötti fejlesztési lehetőségeit bemutató stratégiát készítettek a szakmai szervezetek. Ennek megvalósulása esetén minden termékpályán jelentősen növekedne a kibocsátás, amelynek piaca a javaslat készítői szerint biztosítva van.

A magyar baromfiágazatnak tavaly a teljes mezőgazdasági termelésből 13,5 százalékos volt az aránya, az állattenyésztésből való részesedése pedig 38,7 százalék volt – érzékeltette a baromfiszektor hazai súlyát a Baromfi Termék Tanács kere­tében működő Brojlerszövetség, Lúd­szövetség, Pulykaszövetség és Tojásszövetség közreműködésével készült agrárminisztériumi javaslat.

A nemzetközi piaci környezet egyik fő jellemzője, hogy az Európai Unión belül a legerősebb versenytársunk Lengyelország, amely 2016 óta a legnagyobb baromfitermelő a kontinensen.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Érdemi külpiaci lehetőséget kínál, hogy Nyugat-Európában a leg­újabb állatjóléti trendeknek meg­felelve az egységnyi területen felnevelhető állatszámot a követ­kező egy-három évben legalább 20 százalékkal csökkentik, új állattartó telep létesítését pedig környezetvédelmi okokból nem engedélyezik. Az így megnyíló piaci lehetőségekért már elindult a verseny, amelyben Lengyelország előrébb tart – szögezik le a javaslat készítői.

Ha növelni akarjuk baromfitermék-kibocsátásunkat, a több évtizede épült baromfitartó telepek korszerűsítése és bővítése elengedhetetlen

– áll a koncepcióban, amelyről Nagy István agrárminiszter tájékoztatta a Világgazdaságot.

Az ágazat és a tárca is abban bízik, hogy uniós forrásokat is lehet majd mozgósítani a fejlesztésekre.

Ha ez így lesz, mindegyik baromfifajnál jelentős fejlődést lehet elérni, de a legnagyobb potenciál a csirkeágazatban van. A növekedés itt öt év alatt elérheti a 40-45 százalékot – vagyis 164 millióról 235 millióra emelkedhet az állomány. A bővülésből származó többletárbevétel pedig elérné a 75-80 milliárd forintot évente, amelynek 90-95 százaléka exportból származna.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

pulyka liba baromfiágazat Nagy István agrárberuházások csirke Baromfi Termék Tanács kacsa
Kapcsolódó cikkek