Agrár

Az állattenyésztők növelték termelésüket

Nem tudta ellensúlyozni az állattenyésztés bővülése az ipari növények és a kertészeti termékek termelésének csökkenését, így a mezőgazdaság által előállított termékek mennyisége 0,3 százalékkal csökkent a 2018-ashoz képest, miközben romlott a termelékenység – derül ki a KSH által közzétett adatokból.

Az előző évinél gyengébben teljesített 2019-ben a kertészetet is magába foglaló hazai növénytermesztési ágazat, miután a megtermelt terménymennyiség 1,7 százalékkal csökkent, ugyanannyival, mint amennyivel az állattenyésztési ágazat nőtt – áll a KSH tavalyi agrárteljesítményről szóló kiadványában.

A gabonafélék kibocsátása 4 százalékkal haladta meg az előző évit, ez magas bázis volt. A búza termelése 3,1, a kukoricáé pedig 3,7 százalékkal nőtt.

Kiugró volt az árpa mennyiségének növekedése, a 20 százalékos bővüléshez azonban az előző év átlagosnál alacsonyabb terméseredménye is hozzájárult. A termelési értéket emelte az árpa árindexének 4 százalékos emelkedése is.

Fotó: Kallus György / VG

Az ipari növények mennyisége 8 százalékkal csökkent, mert a növénycsoport nagy részét kitevő napraforgó és a repce hozama visszaesett 7, illetve 11 százalékkal. Csupán a kisebb részarányú fehérjenövényekből takarítottak be többet az egy évvel korábbinál. A cukorrépa kibocsátása is csökkent, itt a visszaesés 14 százalékos.

A kertészeti termékek termésmennyisége 3,8 százalékkal csökkent, a betakarított takarmánynövények mennyisége ugyanakkor majdnem azonos volt az előző évivel. A burgonya betakarított területe tovább mérséklődött, a kibocsátása viszont a magas termésátlaga miatt meghaladta az előző évit.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja!

mezőgazdaság teljesítménye állattenyésztés mezőgazdaság növénytermesztés
Kapcsolódó cikkek