Agrár

Ismét lehet állami földeket vásárolni

A pályázáshoz ügyfélkapus regisztráció szükséges, a vételi ajánlatok beküldésére pedig a kihirdetéstől számított 30 nap áll rendelkezésre.

Közel tízezer hektár állami földet hirdetnek meg eladásra szeptember 21-én – hívta fel a figyelmet a közösségi oldalán a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ).

A földek listája az www.nfk.gov.hu és a www.kormany.hu oldalon lesz elérhető, valamint az érintett települések önkormányzatainak honlapján is közzétételre kerül. A pályázáshoz ügyfélkapus regisztráció szükséges, a vételi ajánlatok beküldésére pedig a kihirdetéstől számított 30 nap áll rendelkezésre.

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

A Magosz bejegyzése szerint kiemelten fontos, hogy van lehetőség a vételi ajánlat visszavonására vagy módosított beadására is. Minden ingatlannál lesz később értékbecslés, így egy ennél alacsonyabb ajánlat esetén meg kell fizetni az értékbecslésben foglalt árat. Az értékbecslés 1 hektár térmértékig ingyenes lesz az ajánlattevőnek.

Több ajánlattevő közül azé lesz a föld, aki magasabb árat ajánlott (amennyiben az a minimális ellenértéket eléri). Azonos ajánlati árak esetén az elővásárlási rangsorban előrébb álló személy lesz.

Kifüggesztés, elővásárlási jog egyebekben nincs, de a tulajdonszerzési feltételeknek ez esetben is meg kell felelni. Például annak, hogy legfeljebb 300 hektárt tulajdonolhat egy személy, illetve az, hogy csak földműves vásárolhat termőföldet.

Magosz állami termőföld
Kapcsolódó cikkek