Agrár

Nagy sikert ért el a hazai csúcsaszú Moszkvában

A három nagyaranyérem egyikét hozta el a mádi pincészet.

Nagyaranyérmet nyert Moszkvában az Eurázsiai Bor- és Párlatversenyen a mádi Demetervin Pincészet dűlőszelektált, 2013-as évjáratú Király furmint aszúja.

A versenyen a világ számos szőlőtermő tájáról nevezett borok mindössze 30 százaléka kaphatott díjat, és csupán három nagyaranyérmet osztott ki a zsűri.

Az Eurázsiai Bor- és Párlatversenyt a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet együttműködésével és szabályrendszere szerint rendezték meg a moszkvai VDNH-ban április 13–15. között.

A zsűri nemzetközi, elismert szakértőkből állt, akik százpontos rendszerben, informatikai háttérrel, vakkóstolással bíráltak.

Igazán örömteli az elismerés, hiszen szigorú bírálati rendszerben, komoly nemzetközi zsűri előtt, komoly minták közt állt helyt a tétel

– mondta a díjról Demeter Endre szőlész-borász.

Fotó: Shutterstock

Ez szerinte egyrészt azt is jelentheti, hogy a cári idők hagyományai felelevenednek, Oroszország és Eurázsia ismét felfedezi és megkedveli a tokaji csúcsborokat, másrészt pedig a települési eredetvédelmi egyesület, a Mádi Kör törekvése is visszaigazolást nyert, amely szerint az egyedi geológiájú, 1730 óta klasszifikált szőlőterületeket érdemes kompromisszummentes, komoly borokkal bemutatni, és ezzel a világörökségi hagyományainkat fenntartani.

A regisztrált bioművelést folytató pincészet csak kiemelkedő évjáratokkal készíti el csúcsborát,

az aszúbort a Király-hegyen található, háromhektárnyi, fél kilogrammos tőketerhelésű furmintültetvényeiről. 2013-ban 1376 palackot töltöttek meg, 200 gramm feletti természetes maradékcukor-tartalommal, amelyet a 8 grammos savtartalom, valamint az andezites, riolitos ásványosság tart feszes, elegáns egyensúlyban – szól a bor jellemzése.

Ennek a bornak a jelentős része exportra megy, Angliá­ban és a Távol-Keleten örvend nagy népszerűségnek, elsősorban csúcséttermek és borklubok kínálatában található meg Európa- és világszerte.

tokaji aszú borverseny Demetervin Pincészet
Kapcsolódó cikkek