BUX 51,946.86
+1.26%
BUMIX 4,349.07
+1.83%
CETOP20 2,359.97
+0.75%
OTP 17,895
+1.39%
KPACK 16,800
0.00%
0.00%
+2.18%
-0.27%
+0.22%
ZWACK 16,400
0.00%
+0.85%
ANY 1,605
+1.58%
RABA 1,510
-0.33%
0.00%
-0.23%
-1.11%
+2.11%
OPUS 249.5
+1.84%
+0.62%
+1.61%
+0.90%
+0.94%
OTT1 149.2
0.00%
+4.80%
MOL 2,446
+1.49%
+1.01%
ALTEO 1,395
+2.57%
+1.12%
+4.00%
EHEP 1,945
+2.37%
0.00%
+3.79%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
+1.24%
+0.23%
0.00%
0.00%
SunDell 37,400
0.00%
+1.52%
0.00%
-4.09%
0.00%
0.00%
+0.96%
Forrás
RND Solutions
Agrár

Nagy sikert ért el a hazai csúcsaszú Moszkvában

A három nagyaranyérem egyikét hozta el a mádi pincészet.

Nagyaranyérmet nyert Moszkvában az Eurázsiai Bor- és Párlatversenyen a mádi Demetervin Pincészet dűlőszelektált, 2013-as évjáratú Király furmint aszúja.

A versenyen a világ számos szőlőtermő tájáról nevezett borok mindössze 30 százaléka kaphatott díjat, és csupán három nagyaranyérmet osztott ki a zsűri.

Az Eurázsiai Bor- és Párlatversenyt a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet együttműködésével és szabályrendszere szerint rendezték meg a moszkvai VDNH-ban április 13–15. között.

A zsűri nemzetközi, elismert szakértőkből állt, akik százpontos rendszerben, informatikai háttérrel, vakkóstolással bíráltak.

Igazán örömteli az elismerés, hiszen szigorú bírálati rendszerben, komoly nemzetközi zsűri előtt, komoly minták közt állt helyt a tétel

– mondta a díjról Demeter Endre szőlész-borász.

Fotó: Shutterstock

Ez szerinte egyrészt azt is jelentheti, hogy a cári idők hagyományai felelevenednek, Oroszország és Eurázsia ismét felfedezi és megkedveli a tokaji csúcsborokat, másrészt pedig a települési eredetvédelmi egyesület, a Mádi Kör törekvése is visszaigazolást nyert, amely szerint az egyedi geológiájú, 1730 óta klasszifikált szőlőterületeket érdemes kompromisszummentes, komoly borokkal bemutatni, és ezzel a világörökségi hagyományainkat fenntartani.

A regisztrált bioművelést folytató pincészet csak kiemelkedő évjáratokkal készíti el csúcsborát,

az aszúbort a Király-hegyen található, háromhektárnyi, fél kilogrammos tőketerhelésű furmintültetvényeiről. 2013-ban 1376 palackot töltöttek meg, 200 gramm feletti természetes maradékcukor-tartalommal, amelyet a 8 grammos savtartalom, valamint az andezites, riolitos ásványosság tart feszes, elegáns egyensúlyban – szól a bor jellemzése.

Ennek a bornak a jelentős része exportra megy, Angliá­ban és a Távol-Keleten örvend nagy népszerűségnek, elsősorban csúcséttermek és borklubok kínálatában található meg Európa- és világszerte.

Kapcsolódó cikkek