Az idei gazdálkodási év várhatóan forgóeszköz-finanszírozásról szól, az inputanyagdrágulás ugyanis minden termékpályán jelen van, a bankoknak most ehhez kell, várhatóan több százmilliárd forintos forrást biztosítani – mondta Hollósi Dávid, a Takarékbank és az MKB Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója, Agrárláz 2022 című kiadványuk, és a Takarék Agrár Trendindex első negyedéves értékét bemutató rendezvényen. Ez egyben azt is jelenti, hogy valószínűleg nem a beruházások dominálnak majd – tette hozzá. Az idei Agrárláz című kiadvány kulcstémái az időjárás, a logisztika és energetika, az áremelkedések, illetve a zöld finanszírozás.

Az előző negyedévi emelkedés után az idei első negyedévben csökkent a Takarék AgrárTrend Index értéke, ami legfőképp az orosz–ukrán háborúnak, illetve az abból adódó bizonytalanságnak tudható be, de például a kertészeknél közrejátszhatott a fagyos tavasz is – mondta az indexet ismertető rendezvényen Héjja Csaba, a Takarékbank agrár üzletágának szenior elemzője. 

Ez az elmúlt két év rendkívüli alkalmazkodását követően újabb sokkhatást jelent a piaci szereplők számára.

A bank partnereitől érkezett válaszokból kiderül, hogy az inputanyagok árának további emelkedése és az agrárlogisztikai nehézségek szinte az összes termékpályán éreztetik hatásukat.

Fotó: Löffler Péter / Dunántúli Napló

Az index értéke így az előző negyedévi 31,7 pontról 31,1 pontra süllyedt a 48 pontos skálán, amelyen egyébként a 35 pont lenne az egyensúlyi szint. Ez az érték hozzávetőleg azonos azzal, amelyet 2020 harmadik negyedévében, a koronavírus-járvány második hulláma idején mutatott a bank agrárpiaci felmérése. A helyzetértékelés minden termékpályán romlott.

A hozzáadott érték növelése a cél az agrárexportban

A külkereskedelmi fizetési mérleg egyensúlyának megteremtése lesz az exportfejlesztés új iránya.

A szántóföldi növénytermesztők a tavalyinál akár háromszor magasabb áron jutnak műtrágyához, de – ahogy Héjja Csaba egy növénytermesztőt idézve elmondta – az elérhetőség jelenleg fontosabb, mint hogy mennyibe kerül. Az állattenyésztési termékpályákon végbementek az év eleji átárazások,

de a magas takarmányárak miatt az áremelések nyomán sem állt helyre a termelés jövedelmezőségi szintje.

Az élőállat és az állati termékek átvételi ára 25-40 százalékkal nőtt, ez az emelkedés azonban a bank szakértői szerint egyelőre csak a takarmányárak tavalyi emelkedésének beárazását jelenti, a jelenleg tapasztalható energiaár-robbanás hatását még nem fedezi. Fontos történés, hogy az afrikai sertéspestis után újra felfuttatott kínai sertésállományban még csak most fog igazán beindulni a hizlalás, amihez takarmányra van szükség. Márpedig Kína kukoricaimportjának 50 százaléka származott Ukrajnából – hívta fel a figyelmet a háború egyik hatására.

Az elemzés azt is megállapítja, hogy az egyes alapvető élelmiszerekre februárban bevezetett élelmiszerárstop termelői és feldolgozói szinten nem fejtett ki érdemi hatást, inkább egyfajta tartós akcióként érzékelhető a piacon. Az agrárlogisztika meghatározó szerepére az orosz-ukrán háború még inkább rávilágított, a szállítási költségek 2013 óta 2,5-3-szorosára nőttek. A szállítási útvonalak elérése korlátozott és egyre drágább, ami a kapacitások szűküléséhez vezetett. A kínai kikötőkben például a koronavírus-járvány nyomán bevezetett szigorú lezárások miatt jelentős késések tapasztalhatók, az ukrán kikötők a háború miatt nem működnek, a gabona nem tudja elhagyni az országot – emelték ki a bank szakértői.

Megviselte az aszály az őszi vetéseket, csak a táblák negyedén jó a minőség

Az őszi kalászosoknak az utolsó pillanatban érkezett a csapadék, a vetések állapota a terület felén legfeljebb csak közepes, negyedén pedig gyenge – derül ki a szakértők beszámolóiból.

A magyar agrárium kulcságazatainak képviselőivel folytatott kerekasztal beszélgetésen Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke elmondta, hogy az idei az ágazatban a túlélés éve lesz. Szerinte a termelők szakmai színvonala nagyon heterogén, a jelenlegi nehéz időszak hozhat egy tisztulást, miközben azok a termelők, akik nem mennek tönkre, és még fejleszteni tudnak, két-három év múlva nagyot nyerhetnek.

A FruitBeB becslései szerint a termelési költségek 25-50 százalékkal emelkedtek, ami nem lenne gond, ha a piac ezt egy év alatt elfogadná, de ebből csak 10-20 százalékot sikerül elismertetni. A zöldségágazat stabilabb, mint az utóbbi években fagykároktól is sújtott gyümölcstermesztés, amelyet idén sem kerültek el a fagyok, és

eddig a termés 10-20 százaléka veszett oda.

A tejágazat helyzete az átlagosnál stabilabb, most nincsenek tejfeleslegek,  az EU tejtermékexportja dübörög, viszont a termelőket mindenütt sújtja a költségemelkedés – mondta Harcz Zoltán a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. A magas takarmányárak miatt egyre többen gondolkodnak azon, hogy abbahagyják a termelést. Problémát jelenthet az ágazatban a fogyasztás várható visszaesése és a fennmaradó magas önköltség – tette hozzá.

A baromfiágazatban is a legnagyobb kihívás az inputköltségek emelkedése, és a bizonytalanság – mondta Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács igazgatója. Mint mondta, az ismét jelentkező madárinfluenza nagy károkat okozott, és nem csak a víziszárnyasoknál is, hanem közvetve a csirkeállományban is, amely az első negyedévben 8-10 százalékkal csökkent a telepítési korlátozások miatt.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke szerint a jelenlegi gabonaciklusban „rendben vannak”, de a jelenlegi, egy hektárra vetített 430-470 ezer forintos költségük a következő szezonban már 600 ezerre emelkedik, ami annak ellenére termeléscsökkenést hozhat, hogy az uniós szabályok oldása szerint 200-300 ezer hektár ugaroltatott területet bevonhatnak a termelésbe.

Triplázódtak a források

Felbecsülhetetlen jelentőségű, hogy 2021 és 2030 között rendkívüli mértékű forrás áll rendelkezésre a hazai agrárium számára – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. A 80 százalékos nemzeti kiegészítésnek köszönhetően 2027-ig az I. pillérben 3400 milliárd forint áll a magyar termelők rendelkezésére, míg a vidékfejlesztési támogatások esetében 2853 milliárd forint lehívása válik lehetővé 2023-tól; az átmeneti időszakban, tavaly és idén elérhető mintegy 1500 milliárd forinton túl. Azaz a korábbi összeg háromszorosát elérve, 4265 milliárd forintos vidékfejlesztési forrásban, a közvetlen támogatásokkal együtt pedig összesen több mint 7600 milliárd forint támogatásban részesülhet az ágazat.