A Bács-Kiskun megyei Kiskunmajsa településen található, mintegy 3500 hízóludat számláló állományban a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza gyanújára. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta az állományban.

Az állategészségügyi szakemberek az állomány felszámolását már a gyanú alapján megtették. A járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében a kontaktgazdaságokat és a 3 km-es körzetben található állományokat is felszámolják. A szakemberek az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védő-, valamint meghatározták a 10 km sugarú megfigyelési körzetet. Ezeken a területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek a járványvédelmi, állatmozgatási korlátozások.

Fotó: Knap Zoltán

A kitörésekről az országos főállatorvos soron kívül tájékoztatta a partnerországokat. Az új kitörést követően ismét nyomatékosan felhívjuk a figyelmet az állattartók felelősségére az állományok védelmében. Országszerte kiemelten fontos a járványvédelmi előírások szigorú betartása, míg hazánk magas kockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása. Mindezek mellett érvényben maradnak a kötelezően előírt, szállítás előtti tamponvizsgálatok is.

Oda a húsvéti menü, megfizethetetlenné vált a tojás az amerikaiaknak

Az egész Egyesült Államokban végigsöpört a madárinfluenza, már legalább húszmillió szárnyas pusztult el a kórban. A veszteségnek a gazdák mellett az élelmiszeripar, az üzletek és a vásárlók is az elszenvedői. A boltok polcain rekord, 2,37 dolláros áron sorakoznak a tojások.