Augusztus 19-én megérkezett a Dunántúlra a várva várt eső. Hiába vonult végig az országon a zivatar, míg egyes helyeken rengeteg eső esett, máshol egy milliméter sem. Habár sokat enyhült az aszályhelyzet, és a Dunántúl egyes részein meg is szűnt, az ország nagy részén továbbra is pusztít az aszály – írja a Növekedés.hu.

Aszály
14 August 2022, North Rhine-Westphalia, Mettmann: Helpers rescue more than 100 carp from an almost dry pond in Mettmann (shot with a drone). Several helpers have rescued more than 100 carp from an almost dry pond in Mettmann. The former managing director of Kalksteinwerk Neandertal GmbH, Willi Schaefer, had noticed that the company's former sedimentation pond had almost run out of water due to the lack of rainfall in recent weeks and that the fish in it would have had no chance of survival without help. Photo: Christoph Reichwein/dpa (Photo by Christoph Reichwein / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Christoph Reichwein / DPA / AFP

Idén nyáron pusztító aszály sújtotta Európát, olyan, amilyenre generációk óta nem volt példa. Magyarországot sem kímélte. Itthon is egymás után érkeztek a tragikus hírek az aszály következményeiről, mígnem augusztus 19-én megérkezett a várva várt csapadék a Dunántúlra.

Ha megnézzük az ország aszálytérképét, látható, hogy az augusztus 17–18. környéki mélyponthoz képest jelentős javulást hozott az aszályhelyzetben a csapadék. Nem hozott azonban mindenhová enyhülést az augusztus végi időszak. Gyula környékén, a Hajdúhátságon, Szolnok térségében és a Jászságban, illetve a Felső-Tisza-vidéken továbbra is rendkívüli aszály tombol.

Ha a vizek vízszintjét nézzük, akkor hasonlóan vegyes kép bontakozik ki előttünk. Egyes vizeken szinte semmit nem változott a vízállás. Az egyik ilyen a Balaton. Legnagyobb tavunk környékét most is aszály sújtja, és a Balaton vízszintje nemhogy nőtt, de kissé még csökkent is az utóbbi napokban.

A Balaton átlagos vízszintje szeptember elsején 72 centiméter volt, 2-3 centiméterrel alacsonyabb, mint a kritikus augusztus 16–18-i időszakban.

Ezzel szemben a kritikus állapotban lévő Velencei-tavon javult a helyzet augusztus 20. után. Az augusztus 19-i 50 centiméteres mélypontról az eső hatására 58-60 centiméterre emelkedett a vízállás az agárdi vízmércén.

Nagy nyertese volt a csapadékos időszaknak a Duna. Legnagyobb folyónkon az augusztus 20-i hétvége után még egy kisebbfajta árhullám is lefutott. A komáromi vízmércénél például az augusztus 19-i 41 centiméterről, augusztus 23-ra a vízállás 229 centiméterre nőtt, tehát 4 nap alatt 188 centiméterrel nőtt a vízszint. A hirtelen megemelkedett vízszint persze néhány nap alatt kissé vissza is esett, ahogy levonult ez a visszafogott árhullám, azonban a vízállás jóval magasabb maradt, mint az augusztus 20. előtti kritikus időszakban volt, így a Dunáról elmondhatjuk, hogy a vízszintje normalizálódott.