Többéves növekedés után a jelentős áremelkedés miatt visszaeshet a kalászos vetőmagok forgalma, ennek ellenére idén ősszel esetenként hiány lehet a kínálatban – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján közzétett jelentésben.

20220516 Kondoros Egy szépen fejlődő árpatábla szélén tartotta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei igazgatósága Kondoros határában a választási kampányösszegző sajtótájékoztatóját és első határszemléjét.Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap 20220516 Kondoros 

Egy szépen fejlődő árpatábla szélén tartotta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei igazgatósága Kondoros határában a választási kampányösszegző sajtótájékoztatóját és első határszemléjét.

Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap
Fotó: Imre György /  Békés Megyei Hírlap

A vetőmagok jelentősen drágultak idén, miután a szélsőséges időjárás a vetőmag-szaporítást is hátráltatta, 

egyes térségekben például 2021 júliusa óta nem volt számottevő csapadék a kalászosok vegetációs idejében.

Hatósági energiaárakat kérnek a zöldségtermesztők

Az aszály, a drasztikus energiaár-növekedés, a hatalmas infláció közvetlenül befolyásolta a paprikatermesztők eredményeit, de a gazdasági válság okozta helyzet a magyar gazdák számára kedvezően rendezheti át az európai felvevőpiacot – derült ki a Magyar Paprika Napján szervezett konferencián.

Idén csak a hűvös április segített valamennyit, mert a kalászok valamelyest meg tudtak termékenyülni. A termésadatokat tekintve az ország gyakorlatilag kettészakadt, keleten a vetőmag-előállító táblák termésátlaga gyenge, legfeljebb közepes, nyugaton viszont jó, helyenként kiváló. 

Kalászos vetőmagokból összességében nem lesz jelentős hiány, de a keresettebb fajták készletei idő előtt kifogyhatnak.

A fontosabb őszi kalászosok vetőmag-előállító területének nagysága a közlemény szerint elmozdult a 2017-es mélypontról, amikor alig 32,33 ezer hektárra esett. A csúcsot azóta tavaly előtt érte el 43,57 ezer hektárral, míg tavaly 40,84 ezer hektárra, idén 39 ezer hektárra csökkent. 

Brutálisan elszálló kenyérárak sokkolják Európát

Az élelmiszerárak drágulása kontinensszerte karcsúsítja a lakosság pénztárcáját.

Ezen belül az őszi búzáé a legnagyobb rész, amely az előző évek átlagát meghaladva elérte a 24,69 ezer hektárt. Az őszi árpa vetőmagját 2016 óta egyre nagyobb területen termesztik, jelenleg majdnem 7,74 ezer hektáron. Jelentős, 2 ezer hektár körüli az őszi tritikále és az őszi rozs vetőmag-szaporító területe. Az őszi kalászosok vetőmagjait összesen több mint tízszer akkora területen vetik, mint a tavaszi kalászosokét – derül ki az adatokból.

Fáznak a terményszárítás költségeitől a kukoricatermelők

Van olyan alföldi megye, ahol a kukoricatermő terület felét kényszerből silózták a termelők, a várható hozam mellett pedig a megemelkedett költségek miatt veszteséges lehet a termelés. Közben a műtrágyával is elkezdtek spórolni a gazdálkodók.