A 2021-es 33,38 milliárd forint nettó árbevételét 46,89 milliárd forintra növelte a Kometa 99 Zrt., miközben a leányvállalatok adózott eredményéből a külső tagok részesedésnek levonása utáni korrigált adózott eredménye 1,39 milliárdról 1,16 milliárd forintra csökkent. A konszolidációba a cég termékeinek olaszországi disztribúcióját ellátó Kometa Italia SRL-t, a Triagro Kft.-t, valamint közös vezetésű vállalkozásokat vontak be. Az összevont árbevétel a 29 százalékos növekedése a belföldi forgalom 40, illetve az exportárbevétel 14 százalékos emelkedéséből állt össze. A Kometa 99 Zrt. alaptőkéje 7,133 milliárd forint, amelynek 24,64 százaléka közvetlen, 53,64 százaléka pedig közvetett külföldi tulajdonban van. A cég közgyűlésének határozata szerint nem fizetnek osztalékot, a tavalyi nyereséget az eredménytartalékba helyezik.

20221116 Kaposvár 

Duális képzési együttműködési megállapodást a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Kométa 99 Zrt. A kaposvári húsüzemnél egy 30 milliárd forintot meghaladó beruházás zajlik, amely révén megduplázzák kapacitásukat és szükségük lesz műszaki-és élelmiszermérnökökre is.

Fotó: Lang Róbert lr
Somogyi Hírlap
Tovább növeli kapacitását a kaposvári húsfeldolgozó.
Fotó: Lang Róbert / Mediaworks

A beszámolóban szerepel, hogy a Kometa egyedi kormánydöntés alapján nyújtható állami támogatással bővíteni kívánja a húskészítmény-gyártó kapacitását. A beruházást 30,813 milliárd forintra tervezik, amelynek egyszeri, vissza nem térítendő támogatását – 10,877 milliárd forintot – az állam a Nemzeti Befektetési Ügynökségen (HIPA) keresztül biztosítja. A támogatási szerződést tavaly április elején írták alá, amelyet követően tervezési és előkészítő munkákat végeztek. Ennek a költségeire tavaly 225,8 millió forint támogatást folyósítottak a társaságnak.  

A Vidékfejlesztési Program támogatásával további kapacitásbővítési beruházás is zajlik a cégnél. Ennek összköltsége 5 milliárd forint, amihez 2,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás kapcsolódik. A projektet még 2021 októberében kezdték, a megvalósítást pedig két évre tervezték. Ennek keretében egyebek mellett szeletelővonalat, darálthús-készítő sort és csontszeparátort is üzembe állítanak. A projekthez tavaly 1,27 milliárd forint előleget kapott a Kometa. 

A beszámoló szerint 

a Kometa 99 Zrt.-t a megnövekedett energiaköltség már 2021 utolsó negyedévétől sújtja, 2022-re pedig rekordmértéket ért el.

A cég ugyanakkor a 2022 februárjában megvalósult 12 milliárd forintos kötvénykibocsátásnak és a korábbi hitelek refinanszírozásának köszönhetően megfelelő likviditással rendelkezik a többletköltségek átvészeléséhez – írják. 

Bővít és zöldít a Kometa, erre már pénze is van

Tizenkétmilliárd forint értékben bocsátott ki zöldkötvényt a Kometa 99 Zrt.

A Kometa 99 nem konszolidált beszámolója – amely szerint a kaposvári húsfeldolgozó társaság nettó árbevétele 75,37 milliárd, adózott eredménye pedig 1,31 milliárd forint volt – azt is tartalmazza, hogy az elmúlt évben csökkent a társaságnál levágott sertések száma 577 755 volt, ami 38 404 darabbal kevesebb a 2021-ben vágott mennyiségnél. A vágásszámcsökkenés az élősertés-ár növekedésének tudható be, az átlagár ugyanis 2021-ről 2022-re 70 százalékkal emelkedett. A belföldi értékesítés mennyisége 414 tonnával, vagyis 1 százalékkal lett magasabb, az exporté pedig 4 439 tonnával (14 százalékkal) kevesebb a 2021-ben értékesítettnél. A Kometa teljes kibocsátásának mennyisége 5 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, árbevétele pedig 30 százalékkal lett magasabb.

Az értékesítésben kiemelkedő volt a húsok, azon belül is az előkészített húsok, a készítmények közül a szalonnák, párizsik, felvágottak értékesítésének mennyiségi növekedése. A Kometa árbevételének 98 százaléka saját húsipari alaptevékenységéből származik.

A beszámoló szerint a Kometa 99-nél remélik, hogy ki tudjuk használni az építőipari ágazatot érintő keresletvisszaesés miatt várható piaci előnyt, és kedvező feltételekkel tudnak szerződni a nagyberuházás kivitelezőivel. A beszállítói szerződések révén az alapanyag-ellátás és a folyamatos gyártás is biztosítva van 2023-ra. megítélésük szerint az ágazat válságállósága már bizonyított, úgyhogy a ellenére a termelés növelését tervezik.

HonestFood: igazságos profitelosztás, egészséges élelmiszerek – de a fogyasztóknak is többet kell áldozniuk

Egészséges élelmiszerek, állatjólét és a profit igazságosabb elosztása – a Kometa 99 Zrt. tulajdonos-ügyvezetője által megálmodott HonestFood mozgalom sikeréhez a fogyasztóknak is többet kell áldozniuk.