A hazai termőhelyek közül a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében található területekről kerül a legkésőbb piacra a görögdinnye, ami júliusban várható, és ha kedvezően alakul az időjárás, szeptember közepéig-végéig elérhető lesz – mondta a szon.hu-nak Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei elnöke. 

Legészakibb termőkörzetünkben szeptemberben is terem majd dinnye 
Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

Rácz szerint az elmúlt években jelentősen megváltozott a dinnyetermesztés, 

a konzervatív technológiát sok helyen korszerűsítették, ennek köszönhetően ma már körülbelül feleakkora területen, ám hasonló mennyiségben termesztenek dinnyét Magyarországon. 

Az idén ugyanakkor a tavalyihoz képest országszerte, és Szabolcs-Szatmár-Beregben is nőtt a termőterület: országosan 300 hektárral, 2900 hektárra, ahonnan mintegy 140-160 ezer tonna termésre számítanak, amiből körülbelül 15 ezer a sárga-, a többi pedig görögdinnye. 

Nőtt a dinnyetermő terület – Jó szezonban bíznak a termelők

Az árletörő akciókat viszont el kellene elkerülni.

A lap a NAK vármegyei igazgatóságától megtudta, hogy 2023-ban Szabolcs-Szatmár-Beregben 801 hektáron termesztenek dinnyét a gazdák, ebből 580 hektár a görög-, 75 a sárgadinnye, 142 a tökre oltott görög-, míg 4 a tökre oltott sárgadinnye. Ha a vármegyei megoszlást nézzük, kiderül: a nagykállói járásban 447, a nyírbátoriban 146, míg a nyíregyháziban 121 hektáron termesztenek dinnyét a gazdálkodók. Ebből a szempontból a legkevésbé frekventált terület a fehérgyarmati, ahol 7, illetve a vásárosnaményi járás, ahol 1 hektár a termőterület.