BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőtt a dinnyetermő terület – Jó szezonban bíznak a termelők

Eddig jól alakult az időjárás a dinnyetermés szempontjából, és ha a fogyasztáshoz is kedvezően meleg lesz a nyár, akkor a jó szezonhoz már csak az kell, hogy a magyar dinnye „visszafoglalja” exportpiacait, illetve ne törjék le a belpiaci árakat a kereskedelmi láncok akciói.

Már e hét végétől megjelenik a magyar dinnye az árusítóhelyeken, és a remények szerint július elejétől már dominálni is fog a hazai piacon – mondta a dinnyeszezon nyitása alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. A dinnyetermelés a hazai kertészeti ágazat emblematikus része, a technológiai változások miatt a szezon korábban kezdődhet, mint ahogy egyébként az időjárás emgedné, és tovább is tarthat. A NAK és az ágazati szakértők szerint a víz és a napfény elég volt ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű és jó minőségű legyen a termés. A technológiaváltás és a fajtaválaszték bővülése azt eredményezte, hogy 

idén az előző évi 2600 hektárnál több, 2900 hektár a dinnye termőterülete, ahonnan 140-160 ezer tonna termést várnak. Ebből a termésmennyiségből mintegy 15 ezer tonna lesz a sárgadinnye.

2022.07.20 EgerDinnyeszedés a Bencsik Dinnyészet hevesi termőföldjén.Fotó: Huszár Márk HM Heves Megyei Hírlap 2022.07.20 Eger

Dinnyeszedés a Bencsik Dinnyészet hevesi termőföldjén.
Fotó: Huszár Márk HM Heves Megyei Hírlap
Július elejétől már a hazai dinnye dominanciája várható.
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Győrffy Balázs a nehézségek között említette, hogy az exportpiacainkat elfoglalták az olasz, a görög és a spanyol termelők. 

Ez a körülmény is fajtaváltásra ösztönözte a termelőket, amit a NAK és a vetőmag-forgalmazó cégek a konkurens országokba szervezett tanulmányutakkal is segítettek. Ennek is köszönhetően a korszerű oltott és hibrid fajták ma már a termőterület 95 százalékát foglalják el. Az elmúlt években megjelent, és bővül a fólia alatti termesztés is, amivel előrehozható a szezonkezdet. Ez főként a sárgadinnyére jellemző, a termésmennyiség ötöde származik fóliás termelésből.

Elindult a dinnyeszezon, végre egy jó évre számítanak a gazdák

A fóliás termesztésnek köszönhetően több héttel kitolható a hazai szezon.

Magyarországon egyébként 10 kiló az egy főre jutó éves dinnyefogyasztás, amit egy-egy szezonban az időjárás alapvetően befolyásol: a meleg nyarakon több, hosszabb hűvösebb időszakokkal tarkított nyarakon pedig kevesebb fogy. A fejenkénti éves sárgadinnye-fogyasztás 1,5-2 kilogramm, ami növekvő tendenciát mutat ugyan, de jócskán elmarad a nyugat-európai átlagtól. A dinnyefogyasztási szokások is változtak: a vásárlók inkább a kisebb, magszegény dinnyéket keresik.

A NAK még 2018-ban kötött megállapodást a Magyar Dinnyetermelők Egyesületével (MDE), illetve együttműködik az áruházláncokkal is az import csökkentése és a hazai termék piaci pozícióinak javítása érdekében. Győrffy Balázs elmondta, hogy az MDE sokat tett a termelői szemlélet-, illetve technológiaváltás érdekében, aminek köszönhetően homogénebb, exportképesebb lett a Magyarországon termelt dinnye, szerinte idén a termés harmada értékesülhetne a külpiacokon. 

Az idei termőterület-növekedés a NAK-elnök szerint reményt ad arra, hogy visszaszerezzük elvesztett exportpiacainkat is. 

A kiskereskedelem szereplőivel kialakított kapcsolatukat pozitívnak nevezte, hozzátéve, hogy a dinnyetermelés nagyon érzékeny ágazat, rövid a betakarítási időszak, így az árak esetleges letörése különösen hátrányosan érheti a termelőket. 

Az utóbbit hangsúlyozta Göcző Mátyás, az MDE elnöke is, aki szerint 

a vevőcsalogató, nem indokolt akciók károkat okoznak a termelőknek.

A szezon eddig termelői szempontból normálisan zajlott – mondta. Ugyan nem lehetett extra korán kiültetni a palántákat, és a kissé hűvösebb éjszakák miatt valamivel lassabb volt a növények fejlődése, de jó esély van arra, hogy az ütemes éréssel időben „szét tud húzódni” a szezon. Ilyen szempontból a nyírségi termőtáj a kulcs, ha kedvező lesz az időjárás, akkor onnan még szeptemberben is tudnak dinnyét szállítani a piacra. 

Idén ugyan termőterület-növekedésről lehet beszámolni, de az előző években ezzel ellentétes folyamat játszódott le a dinnyetermelésben, ahogyan egyébként a zöldség-gyümölcs szektorban mindenhol az a tendencia, hogy a terület stagnál vagy csökken, de a termelési színvonal nő – mondta Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke. A piac ugyanis arra kényszeríti a termelőket, hogy hatékonyabbak legyenek.

A termelési költségekről szólva elmondta: ha az utóbbi két-három évet nézzük, akkor 50, ha az elmúlt öt évet, akkor 80 százalékos a költségnövekedés, de van olyan kultúra, ahol duplázódtak a ráfordítások. 

Ha ez nem lenne elég, akkor ott van a klímaváltozás. Ha védekezünk az időjárási hatások ellen, akkor azért lesz drágább a termék, ha nem, akkor azért.

Mint kifejtette, vannak jó technológiák, legkevésbé az extrém sok csapadék ellen tudnak védekezni. A zöldségek és gyümölcsök termelői árai ugyanakkor az elmúlt három-öt évben nem emelkedtek olyan ütemben, mint a költségek, és elmaradtak a fogyasztóiár-növekedések mértékétől is – utalt arra, hogy bár a fogyasztók sokszor a termelőket szidják a magas árak miatt, a kép ennél árnyaltabb. 

Búcsút kell venni az olcsó élelmiszerektől – Új agrár-NHP bevezetését szorgalmazzák a zöldségtermelők

A fogyasztóknak meg kell barátkozniuk azzal, hogy nem jön vissza az olcsó élelmiszerek kora, a magyar zöldségtermelőknek pedig fejlesztésekkel kell kihasználniuk a geotermikus energia adta helyzeti előnyüket – mondta Nagypéter Sándor, az 500 szentesi termelőt tömörítő DélKerTÉSZ elnöke.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.