A dísznövénytermesztésre használt területből 2022-ben 1373 hektáron folyt faiskolai növények termesztése, az összes terület 92,6 százalékán. Egy évvel korábban még 1438 hektár volt a faiskolai terület. Vágott virágot és vágott zöldet a teljes terület 2,9, cserepes és hagymás dísznövényeket pedig a 4,5 százalékán neveltek. A vágott virágok területének 45,6 százaléka fedett, fűthető, 43,6 százaléka szabadföldi, 10,8 százaléka fedett, de fűtetlen terület volt, míg a cserepes növények termesztésére használt terület 85,6 százaléka fedett és fűthető volt – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adataiból. A díszkertészetek 14,2 százaléka kizárólag vágott virággal, 18,6 százaléka csak cserepes, kiültetésre szánt balkon- vagy hagymás növényekkel foglalkozott 2022-ben, 56,2 százaléka pedig fő profilként faiskolai termelést végzett.

kertészet
Összességében a kiültetésre szánt, illetve a balkonnövények árbevétele nőtt a legnagyobb mértékben.
Fotó:  Laufer László / Dunántúli Napló

A dísznövénytermesztésben rendkívül fontos a likviditás, mivel az éves árbevétel közel 60-70 százaléka a tavasz folyamán, március és május között realizálódik – hívták fel a figyelmet az AKI kutatói, hozzátéve, hogy az és az áremelkedések racionalizálásra késztették a kertészeket. Az összegyűjtött adatok alapján a dísznövénytermesztés nettó árbevétele 2022-ben 16,1 milliárd forintot tett ki. Ebből a faiskolai növénytermesztés árbevétele 9,6 milliárd, a vágott virág és vágott zöld termékek árbevétele 1,6 milliárd, a cserepes, kiültetésre szánt és hagymás növényeké pedig 4,9 milliárd forint volt. 

A faiskolai termelés nettó árbevétele 2022-ben a megelőző évhez képest 7,2 százalékkal, a vágott virág és vágott zöld termékeké pedig 7,5 százalékkal emelkedett. 

Az egy hektárra jutó nettó árbevétel a faiskolai termelésnél 6,9 millió forint volt 2022-ben, ami az előző évhez képest 11,5 százalékkal magasabb. A vágott virágok esetében az egy hektárra eső nettó árbevétel 37,7 millió forintot tett ki, 18,8 százalékos az emelkedés az egy évvel korábbihoz képest. A legmagasabb (73 millió forint) egy hektárra vetített nettó árbevétel 2022-ben a cserepes, kiültetésre szánt balkon- és hagymás növények esetében mutatkozott, 15,2 százalékos volt a bővülés.

Kertépítési láz van a balkonokon és a hobbikertekben is – VG Podcast

A magaságyás mindenhol jó megoldás lehet.

A dísznövénytermékeket magában foglaló termékcsoportok külkereskedelmi forgalmában az importérték aránya a vizsgált évben 62 százalékot tett ki. 

A hazai dísznövényexportban továbbra is a faiskolai termékek aránya a legnagyobb, 

de ezenkívül jelentős még a friss vagy kezelt, vágott virágok exportértéke is. A friss vágott virág importértéke az elmúlt néhány évben jelentősen meghaladta az értékét, külkereskedelmi egyenlege a 2022-es évben 18,2 százalékot romlott az előző évhez képest. 

A faiskolai termékek közül a fa-, bokor- és cserjefélék exportértéke 18 százalékkal, 3,034 milliárd forintra, az importértéke 3,5 százalékkal, 3,165 milliárd forintra csökkent, s az egyenleg értéke 607 millió forinttal apadt. A friss vágott virág kivitele 722 millió forint exportárbevételt eredményezett, 60 százalékkal többet, mint 2021-ben, az 6,4 milliárd forintos értéke 22 százalékkal volt magasabb a 2021. évi szintnél.

Keresik a férfiakat a dísznövénytermelők

A covidos 2020 után nagyot nőtt a dísznövénytermelők árbevétele, de az ágazatban továbbra is munkaerőhiánnyal küzdenek, azon belül pedig azzal, hogy a nehéz fizikai munkára is döntően nők jelentkeznek.