A magyar borászok terhei nem emelkednek, a kormány döntése szerint a régi termékdíjjal azonos mértékűre csökken a borosüvegek után a kiterjesztett gyártói felelősség keretében fizetendő összeg – mondta Nagy István agrárminiszter az M1 aktuális csatornán.

20190916 EtyekFidesz lakossági fóruma Sváb HáználA képen:Nagy István mezőgazdasági miniszterFotó: Pesti Tamás PTFejér Megyei Hírlap 20190916 Etyek Fidesz lakossági fórum, Sváb Ház. A képen Nagy István mezőgazdasági miniszter. Fotó: Pesti Tamás Fejér Megyei Hírlap
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Kiemelte: a magyar borpiac szereplőinek óriási hátrányt okozott volna az uniós előírások alapján a palackokra fizetendő többletteher, amely alól Európa nagy bortermelő országaiban – Franciaország, Olaszország, Spanyolország – a gyártók felmentést kaptak.

A soproni kihelyezett kormányülésen meghozott döntés biztosítja, hogy ne változzon a magyar borászok piaci pozíciója a külföldi versenyben, ne szenvedjenek hátrányt.

Az európai uniós rendszer a kiterjesztett gyártói felelősség keretében fizetendő díjjal azt célozza meg, hogy a termelők minél kevesebb környezetszennyező anyagot használjanak, illetve a visszagyűjtésre ösztönöz. Környezeti szempontból ez helyes irány, ugyanakkor a termelést megdrágítja – tette hozzá a tárcavezető, megjegyezve, hogy a termékdíjjal a kormány korábban „jól rendezte” a kérdést, most viszont a magyar szabályozást az uniós előírásokhoz kellett igazítani.

Nagy István: a fekete-tengeri gabonamegállapodás meghosszabbítása egyszerre védené termelőinket és a fejlődő országokat

Diplomáciai nagyhét közepén, a fekete-tengeri gabonamegállapodás meghosszabbítását célzó ankarai és az ukrán gabona okozta helyzet hosszú távú megoldását célzó varsói tárgyalásai között nyilatkozott a Világgazdaságnak Nagy István agrárminiszter. A most zajló aratás apropóján elmondta, hogy nagy áremelkedésekre nem lehet számítani, de fontos, hogy a gazdálkodók folyamatosan figyeljék a piaci információkat, és azok ismeretében utasítsák el a rossz ajánlatokat.

Kitért arra is, hogy a szőlészetek költségeit az időjárás is növelte az elmúlt időszakban, mert a páradús meleg levegő kedvez a gombák és a korokozók szaporodásának, így növelni kell a vegyszerhasználatot. Nagy István arról is beszélt, hogy korábban Magyarországon csökkentett rezsiárakkal zajlott a termelés, ezért is voltak alacsonyabban az élelmiszerárak, mostanra azonban az energia drágulása oda vezetett, hogy „utolértük a nemzetközi szintet”.