Bár a gyártók számos, forradalmian új megoldással várják a gazdálkodókat, a bizonytalan piaci helyzet és a támogatások hiánya miatt a legtöbben kivárnak a beruházásokkal. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) szerint azonban töretlen az igény a legmodernebb mezőgazdasági gépek iránt, az új agrárgeneráció megjelenésének és a pályázati lehetőségeknek köszönhetően az elmúlt években folyamatosan emelkedett a termelői érdeklődés. 

2020.04.10 ŐcsényMegkezdődött a csávázott kukorica vetése, a vetőgép egyszerre vet és műtrágyát is szór. (egy cég alkalmazottai nem akartak névvel szerepelni) Fotó: Makovics Kornél MKTolnai Népújság 2020.04.10 Őcsény, Megkezdődött a csávázott kukorica vetése. a vetőgép egyszerre vet és műtrágyát is szór. ( egy cég alkalmazottai nem akartak névvel szerepelni) Fotó: Makovics Kornél
A fejlesztéseknél fontos szempont a kijuttatás pontossága. 
Fotó: Makovics Kornél /Tolnai Népújság

Jellemző trend, hogy a gépgyártók egyre inkább az ökológiai szempontok felé orientálódnak. Azok a gépek kerülnek előtérbe, amelyek kímélik a környezetet és a talajt, miközben a termelés költségeit és az emberi munkaerőigényt is csökkentik.

A mezőgazdasági gépgyártás a kijuttatás pontosságának fejlesztésére koncentrál, elsősorban a tervezett növényvédelem, a tápanyag-utánpótlás és a vetés területén.

Az okos talajművelés, a talajtaposás minimalizálása és a menetszám csökkentése kulcsfontosságú a modern munkagépek szempontjából, ahogyan a forgatás nélküli és sávos talajművelésnek is kiemelt jelentősége van. A precíziós technológiák használatával a gazdálkodók javíthatják a termelés hatékonyságát, kevesebb üzemanyagot és inputanyagot használnak, ráadásul a kisebb környezeti terhelés mellett a termelés munkaerőigénye is csökken.

Az elmúlt években a támogatások is segítették a precíziós technológiák térnyerését, az erre a célra kiírt pályázat keretében a gazdálkodónak a gépvásárlás mellett precíziós szolgáltatást is igénybe kellett venniük, így a támogatásnak köszönhetően a modern géppark mellett a hatékonyságnöveléshez szükséges tudást is megszerezhette a termelő. 

A NAK és MEGFOSZ körképe szerint míg az elmúlt évek elsősorban az erőgépek értékesítéséről szóltak, az idén a különböző munkagépek kerülnek előtérbe az eladások során. Az állattartás gépei és a teleszkópos rakodók iránti kereslet továbbra is erős. 

Az idén kiemelkedő forgalom várható a hazai mezőgéppiacon, a korábbi precíziós pályázat keretében megrendelt gépeket ugyanis a szállítási nehézségek miatt ebben az évben vehetik át a gazdálkodók. Ezt követően azonban visszaesést prognosztizálnak a szakemberek, a kedvezőtlen piaci helyzet ugyanis visszaveti a gazdálkodók beruházási kedvét. 

Támogatási lehetőségek sem állnak jelenleg rendelkezésre, mindenki az új Közös Agrárpolitika pályázataira vár. A szaktárca korábbi nyilatkozataiból ugyanakkor kiderül, hogy az új támogatási ciklusban is elérhetők lesznek a korábbi jogcímek, így vélhetően a precíziós pályázatot is újra meghirdeti majd az Agrárminisztérium. 

Bár még növekedés látszik, ez már az agrárgép-boom vége

A második negyedév már csökkenést hozhatott, néhány szegmensben 20-30 százalék körüli a visszaesés.

Egy új felhívás megjelenése jelentős mértékben ösztönözné a beruházási hajlandóságot is. A két szervezet szerint különösen a munkagépek beszerzésénél lenne hasznos, ha támogatásban részesítenék a gazdálkodókat, így a forgatás nélküli talajművelésre való áttérés is felgyorsulhatna.