Az év első kilenc hónapjában a műtrágya-forgalmazók 817 ezer tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelőknek, ez 20,5 százalékkal kisebb mennyiség az egy évvel korábbinál – közölte legfrissebb piaci jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). A visszaesés abban az időszakban következett be, amikor a műtrágyák ára is csökkent, átlagosan 29 százalékkal. Összességében a műtrágya-értékesítés nettó árbevétele az egy évvel korábbinál 34,7 százalékkal kevesebb, 185 milliárd forint lett. 

Fertilizer agriculture
Hullámzó volt a műtrágyaforgalom az első három negyedévben.
Fotó: Getty Images

A mezőgazdasági termelők által a vizsgált időszakban vásárolt összes műtrágya nitrogén, foszfor és kálium (NPK) hatóanyag-tartalma 278 ezer tonna volt, 78 ezer tonnával, 21,9 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A nitrogénhatóanyag-tartalom 17 százalékkal, a káliumé és a foszforé 36, illetve 31 százalékkal csökkent a bázisidőszakhoz képest. Az egyszerű műtrágyák közül a nitrogénalapúak hatóanyagtartalma 15, a foszfor- és a káliumbázisúaké  37, illetve 33 százalékkal csökkent 2023 első három negyedévében. Az NPK-hatóanyagok aránya 2022 első három negyedévében 69:16:15 volt, 2023 azonos időszakában pedig 73:14:13, azaz a nitrogénfelhasználás nőtt. A három negyedévet külön vizsgálva ez a növekedés a második negyedévben volt a legszámottevőbb, amikor 16 százalékponttal emelkedett a nitrogén-hatóanyag aránya az előző év azonos időszakához képest. Az idei harmadik negyedévben pedig volt olyan hónap, amelyikben az előző évi műtrágyamennyiség háromszorosát szórták ki a földekre. 

A nitrogénhez ragaszkodnak a legjobban a gazdálkodók

Természetes súlyban vizsgálva a forgalmat, az idei első három negyedévében 817 ezer tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül a mezőgazdasági termelőknek, amelyből 652 ezer tonna egykomponensű, 165 ezer tonna pedig összetett műtrágya volt. Az egykomponensű, illetve az összetett műtrágyák aránya 2023 első három negyedévében 80:20, egy évvel korábban 76:24 volt, vagyis az egyszerű műtrágyák aránya nőtt. Foszforműtrágyából 36, káliumból 32, míg nitrogénből 16 százalékkal adtak el kevesebbet a forgalmazók végfelhasználóknak a vizsgált időszakban, összetett műtrágyákból pedig 87 ezer tonnával kevesebb fogyott. Ugyanakkor az értékesített műtrágya teljes mennyisége a harmadik negyedévben hónapokban közel 10 százalékkal nőtt 2022 hasonló időszakához képest. 

A műtrágya-forgalom értékben mért idei 34,7 százalékos csökkenésén belül az egykomponensű nitrogénműtrágyák forgalma 29, az egykomponensű foszfor értékesítése 43, az egykomponensű káliumműtrágyáké pedig 59 százalékkal volt alacsonyabb. 

Az összetett műtrágyák forgalma értékben 2023 első három negyedévében kevesebb mint fele volt az egy évvel korábbinak.

Érdemes összevetni a műtrágyák árát az egyéb ráfordításokkal együtt mért átlagos költségnövekedésekkel, és a termelői árak alakulásával is. A KSH tájékoztatása szerint a mezőgazdasági termelői árak 7,3 százalékkal csökkentek, míg a termelés ráfordításainak árszintje 5,4 százalékkal volt magasabb 2023 első három negyedévében 2022 azonos időszakához viszonyítva. Ezen belül növényi termékek termelői ára 19 százalékkal csökkent, az élő állatok és állati termékek ára pedig 20,9 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbival összevetve. A gabonafélék ára csaknem negyedével, az ipari növényeké 37,2 százalékkal esett. A növényi termékek körében a zöldségfélékért 16,1 százalékkal kellett többet fizetni a bázisidőszak szintjéhez képest, ezen belül a burgonya ára 45,7 százalékkal emelkedett. A vizsgált kategóriák közül a gyümölcsfélék 14 százalékkal kerültek többe. 

Csak a műtrágyák átlagára csökkent

Eközben a mezőgazdasági termelés során közvetlenül használt anyagok körében egyedül a műtrágyák átlagos ára csökkent, közel 30 százalékkal. A növényvédő szerek ára 2023 első három negyedévében a megelőző év azonos időszakához képest 24 százalékkal, az állatgyógyászati készítményeké 14,7 százalékkal drágult. A takarmányok áremelkedése 2, míg a vetőmagé megközelítőleg 18 százalékos volt. 

A harmadik negyedévben egyébként a nitrogént kétféle formában – ammónium, illetve nitrát – tartalmazó mészammon-salétrom (MAS) ára esett a legjelentősebben, közel kétharmadával az előző év azonos időszakához képest. (A MAS-ban a nitrát azonnal felvehető, míg az ammónium hosszabb időtartamban ható formában van jelen.) 

A szintén nitrogéntartalmú ammónium-nitrátot és a nitrosolt a tavalyi elsőkilenchavihoz képest feleáron tudták a termelők megvásárolni. 

A kálium-klorid ára 54, a mészammon-foszfáté (MAP) pedig 58 százalékkal csökkent.

A második negyedévhez viszonyítva 2023 harmadik negyedévében a vizsgált egykomponensű műtrágyák körében ugyancsak a MAS ára csökkent a legnagyobb mértékben, közel 15 százalékkal. Az ammónium-nitrát és a karbamid ára 13–13, míg a nitrosolé – a legkisebb mértékben – 6 százalékkal mérséklődött. 

A régió legmagasabb takarmányárával és az ukrán importtal is küzdenek a baromfipiacon

Egy év alatt több mint ezeregyszáz százalékkal nőtt az ukrán tojásimport.