A KSH összegzése szerint idén a tavalyinál jobb terméseredmények hatottak az árak alakulására is, így az első három negyedévben a gabonafélék ára 25, az ipari növényeké pedig 37 százalékkal mérséklődött. A búza és a kukorica ára idén januártól jelentős mértékben csökkent. A háborús események okozta piaci bizonytalanság következtében májusban ugyan átmentileg emelkedtek az árak, ez azonban nem mutatkozott tartósnak: a búza felvásárlási ára szeptemberben már 10 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2021 azonos hónapjában.

Potatoes,In,The,Market
A krumpli jelentősen drágult az idén.
Fotó: Shutterstock

A növényi termékek között a gabonánál jóval kisebb súllyal szereplő gyümölcsök és zöldségek ára viszont emelkedett, 14, illetve 16 százalékkal emelkedett. A sárgarépa és a vöröshagyma ára átlag felett, 57 és 63 százalékkal, a paradicsomé kisebb mértékben, 6,1 százalékkal emelkedett, míg a burgonya – a KSH szerint főként a csökkenő vetésterület miatt 46 százalékkal drágult. 

Ez az áremelkedés a fogyasztói árban is megjelent, a krumpli ára ugyanis a tavaly januári kilónkénti 270 forintról szeptemberre 410 forintra emelkedett, de a csúcsot júniusban érte el 487 forinttal. 

Az átlagos élelmiszerinfláció a vizsgált időszak végére, vagyis idén szeptemberben éves alapon 15,2 százalékos volt. 

Csirkeár: fordulat márciusban

Az előző év azonos időszakához viszonyítva idén szeptember végéig 24 százalékkal emelkedett az élő állatok ára. Ezen belül azonban a vágócsirke felvásárlási ára az átlaggal ellentétes irányú mozgást mutatott, és közel két és fél évig tartó folyamatos emelkedés után idén márciusában a kilogrammonkénti 511 forintos csúcson megállt. A következő hónapokban már csökkent az ár, ami 2023 szeptemberében 452 forint volt. Ezzel együtt a 2023. január–szeptemberi árindex összességében 17 százalékos növekedést mutatott.

Újra emelkedésnek indult a nyers tej ára – a vajé is megugrott

A vaj fogyasztói árának emelkedése a durva élelmiszer-inflációs hónapokat idézte.

A vágósertés ára eközben a január–szeptemberi időszakban 29 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A 2023. júliusi kilogrammonkénti 762 forintos csúcs után kisebb csökkenés volt kimutatható, és 2023 szeptemberében 722 forintot adtak kilogrammonként a vágósertésért. Egész Európában termeléscsökkenés volt jellemző, és a magas árak ellenére sem javul a sertéstartási kedv.

Enyhült a műtrágyafrász

Az első három negyedévben a mezőgazdasági ráfordítási árak 5,4 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző év azonos időszakában. A előző év azonos időszakához viszonyított 5,4 százalékos növekedése a folyó termelőfelhasználás összetevőinek – vagyis a termeléshez szükséges, vásárolt termékek és szolgáltatások – 4,6 és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 12 százalékos emelkedéséből adódott. Ezek közül 

a legnagyobb mértékben, 30 százalékkal az energia ára nőtt az előző év első három negyedévéhez képest, ezen belül az üzemanyagoké 33, a fűtőanyagoké pedig 30 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

A műtrágyák ára viszont 29 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi, magas szinthez képest. A 2022. év második felében tapasztalt csúcshoz viszonyítva átlagosan a felére estek vissza az árak. Az egyik leggyakrabban használt műtrágya, a mészammonsalétrom (MAS) ára 2022 harmadik negyedévében volt a legmagasabb, tonnánként 327 ezer forint, innen csökkent az idei harmadik negyedévre tonnánként 122 ezer forintra.

Műtrágya: csak fellángolásokhoz vezetett az árcsökkenés, lejtőn maradt a forgalom

Pedig volt olyan hónap, amelyikben az előző évi műtrágyamennyiség háromszorosát szórták ki a földekre.

Kilenc hónapot vizsgálva a takarmányok ára 1,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva, ezen belül az egyszerű takarmányoké 10 százalékkal csökkent, míg a keveréktakarmányoké 13 százalékkal emelkedett. 

Negyedéves összehasonlításban ugyanakkor július és szeptember között 17 százalékkal voltak alacsonyabbak a takarmányárak, mint 2023 második negyedévében.

Eközben a növényvédő szerek 24, az állatgyógyászati készítmények pedig 15 százalékkal drágultak 2022 első három negyedévéhez képest. A fejlesztések is magasabb költséggel jártak, de jelentősen eltért az épület- illetve a gépberuházások drágulásának mértéke: előbbiek 17, a gépberuházásoké 7,9 százalékkal emelkedett.